De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een bende kleuters
De Wever, Vlaams Belang, RTBF, Le Soir, Marie-Rose Morel, Begrafenis -

Een bende kleuters

zondag 13 februari 2011 23:08
Spread the love

“Marie-Rose Morel was een zuivere xenofobe, tegen immigratie en anti-Franstalig.  Dat werd tijdens de begrafenis in Antwerpen vergeten of geaccepteerd”, stelt RTBF in een reportage. De Franstalige publieke omroep bekeek het gebeuren als een bende kleuters. Het nam een  oorlogshouding aan in tijde van bezinning. Enige professionaliteit ontbrak.

Door Tomas Bachot, Zonder Graten

Met de RTBF-reportage over de begrafenis van Marie-Rose Morel werd nogmaals duidelijk hoe groot de tegenstelling is tussen de Vlaamse en Franstalige media. In de Vlaamse pers werd over de dood van het voormalig Vlaams Belang-boegbeeld vooral emotioneel bericht. Wellicht té emotioneel. Dat vond ook RTBF en in mindere mate de Franstalige kwaliteitskrant Le Soir. Tot dusver de heldere analyse over de taalgrens heen.

‘RTBF zag de uitvaart van Morel enkel in een politieke context. Enige empathie was aangewezen, maar ontbrak volledig’

‘De begrafenis van Marie-Rose Morel, onbegrijpelijk in Wallonië’, kopt de RTBF-website gisteren bij de reportage. De Morgen besluit dat RTBF wil zeggen dat Vlaanderen het Vlaams Belang in zijn armen heeft gesloten. Letterlijk werd dit niet verteld in de reportage, maar wie tussen de lijnen leest kan inderdaad deze conclusie trekken.

Dubieuze link

“Het cordon sanitair in de media is al enige tijd doorbroken en het VB is een gewone partij geworden zoals de anderen.” RTBF maakt hierbij deze dubieuze link, “daarom is het logisch dat Vlaamse politici Leo Delcroix, minister in de regering-Dehaene, en Bart De Wever, de begrafenis hebben bijgewoond.” De Wever was een oude vriend, van uit hun studententijd.

‘Wat voor beeld heeft de kijker na zulke uitzending? De Franstalige publieke omroep creëert een beeldvorming die haaks staat op de realiteit’

Het eerbetoon van De Wever vatte het mooi samen, “Lieve Marie-Rose, de politiek heeft ons uit elkaar gedreven. Ik was zeer boos op jou, ik voelde me emotioneel zwaar geraakt – omdat je voor een andere partij koos, en daarom heb ik lelijke dingen gezegd. Ik had veel spijt van onze breuk.”

Koude apathie

De begrafenis van Morel ging over de partijgrenzen heen. Zoals het hoort. Wanneer iemand (op jonge leeftijd) sterft mag daarbij stil gestaan worden. Als teken van respect en medeleven. RTBF zag de uitvaart van Morel enkel in een politieke context. Enige empathie was aangewezen, maar ontbrak volledig. Daarmee toonde het een donker kantje.

RTBF doet hiermee het vooroordeel over de ‘racistische Vlaming’ alle eer aan. Wat voor beeld heeft de kijker na zulke uitzending? De Franstalige publieke omroep creëert een beeldvorming die haaks staat op de realiteit. Want overheerste niet vooral een gevoel van herkenbaarheid en respect bij de vele mensen die Morel een laatste groet brachten.

Een opportuniteit voor samenhorigheid werd gedegradeerd tot koude apathie. Pijnlijk.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!