De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

EEN AVOND MET NÂZIM HIKMET POËZIE & MUZIEK

EEN AVOND MET NÂZIM HIKMET POËZIE & MUZIEK

dinsdag 8 januari 2019 15:34
Spread the love
dinsdag 15 januari 2019 @ DeCentrale |  20:00 |  gratis (graag reserveren)

Nâzim Hikmet was een Turkse dichter, toneelschrijver, romanschrijver en memoireschrijver die in Turkije wordt gezien als de eerste en belangrijkste hedendaagse Turkse dichter en wordt wereldwijd gezien als een van de grootste internationale dichters van de 20e eeuw.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog begint hij in Istanbul gedichten te schrijven. De bezetting van Istanbul door de  geallieerden markeert hem en later sluit hij zich aan bij een verzetsbeweging. Hij studeert politieke economie aan de Universiteit en moet omwille van zijn communistische gedachtegoed uit Turkije vluchten. In 1928 keert hij terug en wordt in 1938 opgepakt en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar; zijn boeken zouden aanzetten tot ongehoorzaamheid en rebellie.

In gevangenschap zal hij zijn belangrijkste werk, m.n. “Mensenlandschappen” schrijven. In 1950 komt hij eindelijk vrij en vlucht naar de Sovjet-Unie. Hij sterft er in 1963 en hij wordt in Moskou begraven.

Op 25 juni 1951 werd zijn Turks staatsburgerschap afgenomen door de Turkse staat. Pas 58 jaar later, op 5 januari 2009, werd hij – postuum uiteraard – opnieuw Turks staatsburger.

Gedichten voorgedragen door:
Zafer Diper & Nazan Diper (muzikale begeleiding Mustafa Avsar & Taner Biçer) (Turks)
Johan De Vos & Nerkiz Sahin (muzikale begeleiding van Wim De Winter) (Nederlands)

Co-org. Poëziecentrum

Reservatie: https://docs.google.com/forms/d/1irEF7yBYAX9bgUj1CBYIEax2esxK-FORq6ZJAmexGic/viewform?edit_requested=true

De Centrale | intercultureel centrum | Kraankindersstraat 2 – 9000 Gent

+32 (0)9 265 98 28 | decentrale@gent.be | www.decentrale.be | Ham 72 (glazen deur)

take down
the paywall
steun ons nu!