De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een andere wereld is mogelijk, van slogan naar noodzakelijkheid

Een andere wereld is mogelijk, van slogan naar noodzakelijkheid

dinsdag 26 maart 2013 08:52
Spread the love

Tunis, het centrum verraadt niet onmiddellijk dat hier de komende dagen het Wereld Sociaal Forum zal plaatsvinden. Rolmopsen van prikkeldraad, enkele tanks, militairen en een grote politiemacht op strategische plaatsen geven aan dat de revolutie niet voorbij is, maar op een suddervuurtje staat.                             

Wat verder is de openbare omroep afgesloten en beveiligd door bewapende militairen, tanks staan opgesteld als flankerende ornamenten aan de hoofdingang. Wie dit in handen krijgt, heeft macht. Maar wie dit in handen heeft, evenzeer.

De Berlitz en Lonely Planet reisgidsen met hoofding Tunesië en onderrubriek Tunis, zullen voor de stadswandeling met hoogtepunten in 50 minuten, moeten aangepast worden.                                        

Place de la Révolution?  C’est par là monsieur!

Dat plein waar iedere steen getuige is geweest van de revolutie, is omzoomd met mediterrane bomen. Spanzeilen met logo en slagzin van het forum, onthullen een wereldse activiteit. Een veldtent die me doet denken aan het veldhospitaal in de Koreaanse oorlog uit de legendarische serie M*A*S*H, staat opgesteld op het plein, mensen wandelen binnen en buiten.

Wat verder op staan we geanimeerd te kijken en luisteren naar een vorm van commedia dell’arte. Aan de overkant staat een journalist met cameraman een Tunesiër met kind te interviewen. Jongeren kijken toe van op de trappen van een statig gebouw met een koloniaal verleden, hoe gemakieerde adolescenten een geïmproviseerde act in elkaar steken. Een camera op statief zal dit kleurrijke schouwspel vastleggen (bekijk hier impressie ervan). 

Niet alleen twintigers zullen de hoop uitstralen en wereldwijd de aandacht vestigen op deze nieuwe golf van contestatie, de vraag blijft. Is die andere wereld nog mogelijk?

Ja, wij zijn die andere wereld die in Tunis gedurende enkele dagen een ideologisch tegenoffensief zal vormen en formuleren tegen de neoliberale globalisering, het besef is volgroeid.

Het is pas door de concrete situatie te veranderen, op elk vlak, en die tegenmacht te construeren, dat de neoliberale globalisering effectief kan bestreden worden.

Het zal noodzakelijkerwijs een collectieve taak worden om duidelijk te maken welke wereld wenselijk is. Dit wereld sociaal forum zal het verzet weer een hogere fase binnen loodsen, misschien een sleutelmoment. Een opdracht voor vele duizenden deelnemers van over heel de wereld en meer dan 4000 organisaties allerlei, waaronder 87 Belgische.

ROBERT SCHUERMANS

Militant LBC-NVK

Bedrijf AMP nv

take down
the paywall
steun ons nu!