De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Eberhard van der Laan overleden

Eberhard van der Laan overleden

vrijdag 6 oktober 2017 16:00
Spread the love
Eberhard van der Laan, de populaire burgemeester van Amsterdam, is overleden aan longkanker, zo heeft de stad vrijdag meegedeeld.

Van der Laan informeerde de inwoners van Amsterdam over zijn ziekte in januari, zeggende dat de prognose ‘weinig reden voor optimisme’ liet zien. Toen hij zich drie weken geleden uit het publieke leven terugtrok, kwamen duizenden naar zijn huis aan de gracht om te aplaudiseren in een emotonele steunbetuiging en afscheid.

Van der Laan, 62, stond bekend als een effectieve, pragmatische en soms combatieve burgemeester met een sterk gevoel voor humor.

Wanneer er in oktober 2011 een “Occupy” tentenkamp voor de Beurs van Berlage ontstond, was Van der Laan een frequente bezoeker, die met de demonstranten in discussie ging. Hij liet de tenten blijven totdat een rechtbank maanden later de opdracht gaf ze te ruimen.

Een van zijn meest opmerkelijke momenten op het internationaal podium was in 2013 toen Van der Laan zei dat hij te druk was om Vladimir Poetin te ontmoeten tijdens het bezoek van de Russische president aan Amsterdam en een regenboogvlag liet hijssen op het stadhuis in protest tegen het Russisch beleid met betrekking tot homosexuelen.

De voormalige advocaat diende kort als minister van volkshuisvesting en nadat hij burgemeester werd in 2010 werkte hij aan een wet die het kraken van leegstaande panden moest verbieden, een lang bestaande Amsterdamse traditie.

Van der Laan laat zijn vrouw en vijf kinderen uit twee huwelijken achter.

 Mirande Phernambucq – http://www.amsterdam.nl/gemeente/college/burgemeester/

creative commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!