De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

EAJS en UPJB actiedag: Geen handel met Israëlische nederzettingen!

EAJS en UPJB actiedag: Geen handel met Israëlische nederzettingen!

zondag 22 mei 2022 18:50
Spread the love

Op zondag 22 mei voerden militanten van Een Andere Joodse Stem en Union des Progressistes Juifs de Belgique actie aan het Brusselse Centraal Station om de passanten te sensibiliseren voor het Europees Burgerinitiatief om de invoer van producten uit deze illegale nederzettingen te verbieden. LEF was erbij om dit initiatief te ondersteunen en enkele beelden te maken.

EAJS en UPJB actiedag: Geen handel met Israëlische nederzettingen!

Een Andere Joodse Stem (EAJS) en l’Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB) steunen het Europees burgerinitiatief om de handel met illegale nederzettingen te verbieden:

  • We eisen dat de Europese Unie een einde maakt aan de handel met illegale nederzettingen in bezette gebieden, zoals het bezette Palestijns gebied en de illegale Israëlische nederzettingen.
  • We vragen de EU om het internationaal recht en de mensenrechten consequent toe te passen, ook in haar handelsbetrekkingen.
  • We willen niet medeplichtig zijn door onze aankopen aan de kolonisatie en het geweld dat het Palestijnse volk en anderen wordt aangedaan.

Een Europees Burger Initiatief is niet zoals een gewone petitie: als we 1 miljoen handtekeningen op het EBI verzamelen, zal het de Europese Commissie dwingen om concrete stappen in deze richting te bespreken en een wetsvoorstel voor het Europees Parlement op te stellen.

Als Joodse organisaties in België staan we volledig achter dit EBI: het verzet tegen de apartheid van Israël en het opkomen voor gerechtigheid en mensenrechten weerspiegelt onze Joodse waarden en humanistisch wereldbeeld.

Zorg ervoor dat je het EBI ondertekent en de link naar ten minste 15 van jouw contacten stuurt: https://www.madeinillegality.org/-nl

Onlangs voerde Pax Christi actie over hetzelfde thema

Persbericht – Stop Belgische investeringen in Israëlische nederzettingenindustrie – Pax Christi Vlaanderen – 12 mei 2022

Belgische banken moeten investeringen in de illegale en catastrofale Israëlische nederzettingenindustrie stoppen. In het weekend van 14 – 15 mei 2022 organiseert Pax Christi Vlaanderen in liefst 9 steden en gemeenten stiltecirkels als krachtig signaal tegen deze investeringen. 15 mei is de dag waarop Palestijnen de Nakba – de Palestijnse catastrofe – van 1948 herdenken. De Nakba duurt voort, ook vandaag leven de Palestijnen nog in een catastrofe.

De Israëlische nederzettingen, dorpen maar ook hele steden gebouwd in bezet Palestijns gebied, zijn illegaal volgens het internationaal recht. Ondanks internationale veroordelingen blijft Israël nederzettingen bijbouwen. Palestijnse huizen en boomgaarden worden ervoor vernietigd, mensen gedwongen te verhuizen, vaak met veel geweld. Er wonen intussen 720.000 Israëlische burgers in bezet gebied en Palestina is een lappendeken van kleine stukken land tussen de nederzettingen geworden. Israël ontwikkelt steeds meer economische activiteit in deze nederzettingen met investeringen uit het buitenland, ook uit België. Producten uit deze illegale nederzettingen belanden in onze winkelrekken.

De internationale coalitie “Don’t Buy into Occupation”, (o.a. op initiatief van 11.11.11 met steun van Pax Christi Vlaanderen) bracht in een rapport aan het licht dat 5 banken in België – BNP Paribas Fortis, KBC, ING, Belfius en AXA- investeringen hebben. BNP Paribas Fortis is zelf Europees koploper onder de banken.

Tussen januari 2018 en mei 2021 verstrekten 672 Europese financiële instellingen liefst 255 miljard dollar aan leningen en andere financiële steun aan bedrijven betrokken bij de Israëlische nederzettingenindustrie.

“Als burgers zijn we geschokt dat ons particulier geld en dat van onze overheden geïnvesteerd wordt in de instandhouding van de Palestijnse catastrofe, de – voortdurende Nakba. De investeringen in de illegale bezetting moeten stoppen. Het maakt ons medeplichtig aan ernstige schendingen van het internationaal recht. Daarom voeren we actie met stiltecirkels.” zegt Annemarie Gielen van Pax Christi.

De stiltecirkel is een vreedzame actievorm: uit solidariteit met de Palestijnen die niet gehoord worden, staan deelnemers zwijgend in een grote kring. We maken het stil opdat het onrecht van de Palestijnen eindelijk gehoord wordt.

Stiltecirkels werden gehouden op zaterdag 14 mei 2022 en zondag 15 mei 2022 in een reeks Vlaamse steden.

 

LEF foto’s

https://photos.app.goo.gl/NrMGUyPivyEr7rZX6

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!