Net heb ik “Dunkirk” (2017) nog eens bekeken. Na het lezen van de betreffende passage over de Evacuatie van het British Expeditory Force (het BEF dat Belgen en Fransen was ter hulp gekomen na de Duitse inval in op 10 mei 1940) in De Tweede wereldoorlog, het standaardwerk van Antony Beevor, de grote krijgshistoricus.
De film bewijst eer aan de historische feiten op een filmisch sterke manier. Zowat 330.000 Franse en Britse soldaten werden tussen 26 mei en 3 juni 1940 naar het UK overgevaren terwijl het Duitse leger oprukte met pantsertroepen en onder voortdurende bombardementen van de Luftwaffe.
De Spitfires van de RAF konden veel bommenwerpers neerhalen, echter veelal op hun aanvliegroute boven land, zodat de gestrande troepen het niet zagen, en soms boos waren op het schijnbare wegblijven van hun luchtmacht.
In Duinkerke was de waterleiding uitgevallen. Soldaten dronken wijn en bier om hun dordt te lessen en waren frequent dronken. Het wachten en de onzekerheid was hels. Een aantal onder hen stortten in, gingen in shock.
Mede op voorstel van Churchill werd een vloot van 600 burgerlijke vaartuigen ter hulp geroepen via de BBC. (Iets dat ook in “Darkest Hour” aan bod komt en in “Their Finest Hour”). Zo kon “the miracle of Dunkirk” plaatsvinden, mede omdat de zee rustig bleef in die memorabele week.
Dankzij deze reddingsoperatie kon het Verenigd Koninkrijk de oorlog verder zetten. Ook al was bijna alle materieel verloren gegaan. Voor Churchill kwam het succes van operatie Dynamo net op tijd om de indringende voorstellen vanwege buitenlandminister Lord Halifax om vredesonderhandelingen met Hitler te beginnen via Mussolini, af te wijzen. (Churchill had de merkwaardige gewoonte mensen uit zijn omgeving onder intimi een vrolijke of spottende bijnaam te geven. De BZ-minister noemde hij “Lord HoliFox”. )
Christopher Nolan is regisseur en producer bekend van de Batman-films en het futuristische Inception en leverde met deze prent opnieuw een meesterwerk af. Zoals op dit moment met Oppenheimer over de atoombom en haar geestelijke vader.