De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Duizenden protesteren in Jordanië

Duizenden protesteren in Jordanië

vrijdag 28 januari 2011 19:00
Spread the love

Niet enkel Egypte lijdt onder zware protesten tegen falende regimes. Ook Jordanie kreeg voor de derde vrijdag op rij linkse protesten te verwerken. Maar liefst 3500 actievoerders protesteerden in de hoofdstad Amman voor verandering.

De actievoerders protesteren vooral voor de aftreding van eerste minister Samir Rifai. Die beloofde eerder al hervormingen in de vorm van loonsverhoging voor staatsambtenaren en 550 miljoen dollar aan subsidies voor kleinvee, rijst, suiker en andere goederen. De linkerzijde gelooft ook niet in Rifai’s belofte om de verkiezingen te hervormen.

Ook buiten Amman krijgen de actievoerders steun. In andere steden is het aantal militanten aangezwollen tot 2500. Waar in Amman de militanten vooral vakbondsleden en -prominenten of leden van het Islamic Action Front, de grootste oppositiepartij, zijn, zouden in de steden vooral burgers op straat komen.

Het begrotingstekort in Jordanië zou dit jaar twee miljard bedragen. Ook de inflatie is vorige maand met liefst vijf procent gestegen. Het werkloosheidscijfer zou dalen tot, naargelang de bron 12,5 tot 25 procent. De actievoerders benadrukken dat het hen niet te doen is om ‘een verandering van gezicht’, maar om ‘een verandering van hoe het beleid vandaag, nu, gevoerd word’

Sofie Van Waeyenberghe

Bronnen: AP

             Al Jazeera

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!