De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Duitse topbankier schrijft islamofoob boek / Waar is Zhou Xiaochuan ?
China, Duitsland, Overheidsinvesteringen, Immigratie, Machtstrijd -

Duitse topbankier schrijft islamofoob boek / Waar is Zhou Xiaochuan ?

dinsdag 31 augustus 2010 11:48
Spread the love

 

(Thilo Sarrazin)

‘Moslims kosten de Duitse staat veel geld en zijn “niet bereid of niet in staat ” om zich te integreren in een Europees land. Immigranten maken Duitsland dommer, want ze hebben minder onderwijs genoten”. Dat schrijft Thilo Sarrazin, een van de topbankiers van de Duitse Bundesbank, in zijn boek ‘Deutschland Schafft Sich Ab’ (‘Duitsland schaft zichzelf af’) dat vandaag verschijnt.

De Bundesbank is not amused en distantieert zich van Sarrazins gedachtengoed. Ook De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemt de uitspraken van de topbankier ‘onacceptabel’ en  heeft de bij de Nationale Bank aangedrongen op een “debat over de positie” van Thilo Sarrazin.

‘Duitsland moet een voorbeeld nemen aan landen als de VS, die immigranten screenen op hun opleidingsniveau en andere factoren en eisen dat ze werken wanneer ze het land binnenkomen. Mocht Duitsland eenzelfde immigratiepolitiek volgen, 90% van de migranten zou nooit zijn gekomen,’ schrijft Sarrazin nog.

De kritiek op zijn boek neemt Sarrazin niet al te serieus. ‘Net als elke burger heb ik het recht om mijn mening te ventileren. Ik heb niks gedaan dat de belangen van de Bundesbank schaadt; ik heb er mijn contract eerst goed op nagelezen. En Merkel zou beter zwijgen, want ze heeft niet eens het boek gelezen.’

Zijn opvattingen leiden tot grote ophef in de Duitse media. Sarrazin zou islamofoob zijn, mensen verachten en komt met zijn ‘biologistische’ denken gevaarlijk dicht in de buurt van nazistische rassentheorieën, luidt het onder meer. De politieke elite reageert furieus.

Toch lijkt de kans dat Sarrazin moet opstappen beperkt. De Bundesbank heeft namelijk geen duidelijke procedure voor dit soort controverses. De bank zei de bankier te zullen uitnodigen voor een gesprek alvorens zich over ‘verdere stappen’ te beraden. Het zou trouwens de eerste keer zijn dat een bestuurslid van de Bundesbank wordt ontslagen. (foto: Wikipedia)

Bron : Express.be

________________________________________________________________

(Zhou Xiaochuan )

Geruchten als zou Zhou Xiaochuan, de gouverneur van de Chinese Nationale Bank, het land zijn ontvlucht uit angst voor represailles voor het verlies van 430 miljard dollar op een investering in Amerikaanse staatsobligaties zwellen aan. De geruchten doken voor het eerst op nadat een lokale nieuwssite een rapport publiceerde waarin stond te lezen dat de Chinese regering een aantal individuen binnen de centrale bank zou straffen, schrijft het in Hong Kong gebaseerde nieuwsagentschap Ming Pao.

Regeringsgezinde nieuwsagentschappen trachten de geruchten dan weer de kop in te drukken door te berichten over de ontmoetingen van Zhou Xiaochuan met Japanse en Italiaanse delegaties. De naam van Zhou Xiaochuan is ondertussen wel verwijderd uit Chinese internetzoekmachines. Zijn laatste openbaar optreden dateert van 10 augustus.

Volgens The Washington Post’s Spy Talk blog is er geen bewijs dat de man het land is ontvlucht, maar wijst de geruchtencarrousel op een interne machtsstrijd aan de top van de communistische partij van het land, dat in 2012 een nieuwe leider kiest.

Bron :

Hong Kong gebaseerde nieuwsagentschap Ming Pao.

The Washington Post’s Spy Talk blog

Express.be

________________________________________________________________

take down
the paywall
steun ons nu!