De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Duitse ambassadeur Canada nam deel aan staande ovatie voor Waffen-SS Nazi

Duitse ambassadeur Canada nam deel aan staande ovatie voor Waffen-SS Nazi

vrijdag 29 september 2023 02:21
Spread the love

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft beweerd dat zijn diplomaat niet wist dat Yaroslav Hunka gevochten heeft met een berucht Oekraïens bataljon uit de Tweede Wereldoorlog.

27 September 2023.
Bron: German ambassador applauded Ukrainian Waffen SS Nazi – Berlin

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zei niet veel belang te hechten aan de deelname van zijn ambassadrice in Canada aan de beschamende staande ovaties van vorige week voor een Oekraïense Waffen-SS-veteraan, en stelde dat ze niet wist dat hij een nazi was toen ze hem samen met het Canadese parlement toejuichte.

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Sebastian Fischer, erkende de blunder woensdag voor het eerst, toen hij tijdens een persconferentie werd uitgevraagd over het eerbetoon door ambassadeur Sabine Sparwasser aan WO-II nazi-collaborateur Yaroslav Hunka.

Leden van het Canadese parlement stonden op en gaven lange ovaties voor de 98-jarige Hunka toen hij vrijdag werd geïntroduceerd tijdens een bezoek van de Oekraïense president Vladimir Zelensky. Zelensky en de Canadese premier Justin Trudeau namen beide enthousiast deel aan het gejuich.

Sparwasser wist eenvoudigweg niet van Hunka’s nazi-affiliatie toen ze samen met anderen voor hem applaudisseerde, zo beweerde Fischer. De woordvoerder gaf toe dat het incident onaanvaardbaar was, maar de ware identiteit van Hunka was niet bekend bij de Duitse diplomaat of andere leden van de menigte, omdat zijn aanwezigheid bij het evenement niet vooraf was aangekondigd.

Toen de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Anthony Rota, zijn gast aan de menigte voorstelde, merkte hij op dat Hunka ‘vocht voor de Oekraïense onafhankelijkheid tegen de Russen’, wat er per definitie op duidde dat hij aan de kant van de fascistische As-mogendheden stond. “Hij is een Oekraïense held, een Canadese held, en we danken hem voor al zijn diensten”, zei de spreker.

Rota nam dinsdag ontslag en verontschuldigde zich voor zijn fout bij het eren van Hunka. De oorlogsveteraan was vrijwilliger bij de 14e Waffengrenadierdivisie van de SS, een Oekraïense eenheid, die aan het oostfront wreedheden beging tegen Joden en Polen.

Gevraagd naar hoe Sparwasser de nazi-affiliatie van Hunka niet kon begrijpen – ondanks dat er werd verteld dat hij tegen het Rode Leger vocht – zei Fischer dat er andere mogelijke verklaringen waren voor zijn rol in de oorlog. Hij theoretiseerde bijvoorbeeld dat Hunka een strijder had kunnen zijn voor het Poolse Binnenlandse Leger, dat tegen zowel Duitse als Russische troepen vocht.

Oekraïense nazi-collaborateurs hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Polen afgeslacht. Hunka was een van de duizenden Oekraïense strijders die na de Tweede Wereldoorlog naar Groot-Brittannië en Canada mochten emigreren, ondanks hun mogelijke deelname aan oorlogsmisdaden.

Moskou noemde het incident een cynisch misbruik van de nagedachtenis van de slachtoffers van het nazisme en een voorbeeld van flagrante russofobie, en zei dat het een onderzoek zou kunnen starten naar mogelijke oorlogsmisdaden en om de uitlevering van Hunka zou kunnen vragen. Polen, dat behoort tot de belangrijkste geldschieters van het huidige Oekraïne in zijn strijd tegen Rusland, heeft ook aangedrongen op een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden gepleegd door Hunka.

Bron: [GECENSUREErt].com
Delen op sociale media toegelaten.

Meer achtergrond en uitgeschreven vraag-antwoord op de betreffende persconferentie op Nachdenkseiten.de: Auswärtiges Amt bestätigt: Auch deutsche Botschafterin beklatschte ukrainischen SS-Veteran in Ottawa

Lees zeker ook het stuk: “Canadian parliament’s applause for Nazi war criminal exposes NATO war against Russia” op Geopolitiek in Context.

 

rt.com en français.rt.com zijn gecensureerd op last van de Europese Commissie, voorgezeten door onverkozen ijskoningin en VSA-agent Ursula von der Lügen en haar neokoloniale hofnar Josep Borrell en ook Le Roi Soleil Macron. Lees aangaande deze voorafgaandelijke en ongrondwettelijke perscensuur zeker ook dit artikel op DWM. Deze censuur is verder gemakkelijk te omzeilen. Zonder extra ingreep moet het mogelijk zijn bovenstaande URL’s/pagina’s te bereiken en de content te bekijken/beluisteren.

Mocht het niet lukken, doe dan een internet-opzoeking naar “censorfree dns servers” en hoe u de DNS-instellingen van uw computer(-netwerk) kan aanpassen.

Een programmaatje dat hierbij nuttig kan zijn is bv ‘DNS jumper‘. Er bestaan ongetwijfeld nog tientallen gelijkaardige programma’s.

Lees eventueel ook onze eerdere bijdrage op DWM: “Wat is het fijn burger in een land met pers- en internetcensuur te zijn“.

 

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!