De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Duits klimaatkamp tegen elektriciteit uit bruinkool
Duitsland, Klimaatactiekamp, Directe actie, Bruinkool, RWE -

Duits klimaatkamp tegen elektriciteit uit bruinkool

zondag 29 augustus 2010 17:19
Spread the love

Tussen 21 en 29 augustus vond in Borschemich een “Klima Camp” plaats onder het motto “Widerstand gegen Europas gröBsten Klimakiller: RWE Power”.  De 80 deelnemers wilden de ontginning van bruinkool voor energieproductie een halt toeroepen.

Het dorpje Borschemich ligt vlak naast een 48km2-grote bruinkoolsite van RWE. De energieproducent wil het winningsgebied echter nog verder uitbreiden. Hiervoor moeten Borschemich en zijn inwoners wijken. De problematiek is te vergelijken met die van het Vlaams Scheldedorp Doel dat plaats moet ruimen voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen.

Bruinkool is een uiterst vervuilende fossiele brandstof. In Duitsland wordt door de verbranding ervan jaarlijks 40 miljoen ton CO2 uitgestoten. Bruinkoolcentrales zijn nóg vervuilender dan steenkoolcentrales, die al zeer vervuilend zijn. Zo komt de C02-uitstoot van de energiecentrale die E.ON (een andere Duitse energieproducent) in de Antwerpse haven wil bouwen overeen met die van 3 miljoen auto’s.

Het Klima Camp inspireert zich op klimaatactiekampen elders in Europa en stelt zich 4 doelen: educatie, ecologisch leven, networking/movement building en actie.

Dit eerste informatieve aspect was sterk uitgewerkt. Tal van workshops brachten kennis bij over de klimaatproblematiek en de lokale situatie. Infosessies gingen over C02-opslag, RWE en emissierechten, actievormen, kleding, voeding, getuigenissen van getroffen bewoners, …

Ecologisch verantwoord leven werd ingevuld door veganistische maaltijden met een vegetarische aanvulling voor wie dit wenste. Ook werd elektriciteit geproduceerd door trapkracht en waren er eco-douches. Anderzijds had het kamp een gebouw ter beschikking met toiletten, douches en elektriciteit. Zo werd veel water verbruikt en werkten powerpointpresentaties op elektriciteit van RWE. 

Networking werd gerealiseerd door ontmoetingen tussen deelnemers uit verschillende “Länder” (Duitse deelgebieden) en landen. Het Klima Camp ontving ook de Ecotopia Bike Tour. Deze groep fietsactivisten reist iedere zomer door Europa en doet klimaatactiekampen, no border-kampen en andere maatschappelijk geëngageerde activiteiten aan. De Bike Tour nam in Borschemich deel aan een fietsmanifestatie rond de bruinkoolsite.

Actie stond minder centraal dan in klimaatactiekampen in Engeland of in België, maar de component was wel aanwezig. Op woensdag vond een fietsmanifestatie plaats rond de bruinkoolsite, vrijdagnacht werden tal van DIY-directe acties ondernomen tegen RWE en op zaterdag werd een kleurrijk en mediatiek straatfeest georganiseerd: “StraBenfest trotzt Kohlenpest”.

Het Klima Camp wordt volgend jaar opnieuw georganiseerd. Er wordt gekozen voor dezelfde locatie en ook de data liggen al vast: 26 augustus tot 4 september. Vanuit België is het kamp gemakkelijk bereikbaar. Ik nam de trein van Brussel tot Genk en van daar fietste ik naar Borschemich. Zonder fiets lukt ook: de trein naar Luik, vervolgens naar Aachen en tenslotte tot Erkelenz.

 

take down
the paywall
steun ons nu!