De commerciële praktijken van de grootste internetprovider van dit land zijn laakbaar. Neen, dit gaat niet over iPads naar nieuwe klanten gooien en de bestaande klanten vergeten, maar gewoon over een contact dat ik had met Telenet in verband met een defecte Digicorder.
Want de laatste generatie Digicorders zijn een accident in uitvoering. Ik had al van verschillende mensen gehoord over defecte Digicorders – de winkels stonden vol mensen met decoders toen ze pas uitkwamen. En niet enkel gaan ze (herhaaldelijk) stuk, de draadloze hub die er in zit is ook belachelijk zwak, wat een Telenet-installateur grif toegaf toen ik hem interpelleerde. Blij dat ik m’n draadloze router nog had.
Danny Van Technische Dienst
Maar goed, de mijne gaf dus de geest. Het ding startte niet meer op. Kan gebeuren, ten slotte wordt electronica gemaakt om na twee jaar te falen. Ik geef toe dat ik zo’n ouderwetse zak ben die van zijn redelijk onverwoestbare dumbphone houdt, omdat hij onverwoestbaar is én omdat dom zijn slim is. Dus even de technische dienst gebeld, eerst online gelezen zodat ik de juiste keuzes kon maken in de onvermijdelijke callcenter-menu-opties. En jawel, Danny (uit Nederland) alras aan de lijn gekregen.
Danny wist gelijk wie ik was, het helpt natuurlijk als je via hun vaste lijn belt. En hij kon ook van op afstand mijn digicorder even proberen opstarten. Dat lukte niet, en toen ik voor hem controleerde dat de externe voeding nog wel werkte (groen lichtje) kon hij “met 99 % zekerheid” concluderen dat het toestel stuk was. En ik kon dat even gaan laten testen bij een winkel in de buurt, en dan werd de digicorder omgeruild. Hoppa!
Ik vermeldde nog even aan de behulpzame Danny Van Dienst dat de digicorder al een tijdje problemen aan het geven was. Zo probeerde ik verschillende keren een film te huren, en ging de betaling wel door, maar kwam daarna ofwel geen film, ofwel een film in stukken en brokken. Dat ik niet graag die films op mijn factuur zou tegenkomen, begreep hij. Of hij een nota kon maken in hun systeem, zodat ik daarop kon terugvallen als ik de rekening aanvocht? Ik hoorde hem denken en werken. Rechtstreeks m’n factuur inkijken of aanpassen kon niet, blijkbaar. Maar de nota is gemaakt. Hoppa! Ik vermeldde nog dat ze vast wel konden zien dat die films niet effectief bekeken konden worden. Neen, dat kunnen ze helaas niet. Ze kunnen wel zien dat we 80% van de reclame doorspoelen tijdens opgenomen programma’s, wat ik meestal nog leuker vind dan het programma zelf, maar zo ver gaan ze nu ook weer niet.
King? Kong? De aap komt uit de mouw
Die winkel in de buurt, dat kon wel niet degene zijn waar ik ‘m gehaald had. Neen, het moest een andere winkel worden, waar ze die check kunnen uitvoeren. En toen werd het echt leuk. Van de drie mensen in die winkel stonden er twee in het Telenet-center gedeelte. Een snelle controle van m’n toestel bevestigde de conclusie van Danny. Waarschijnlijk was de interne voeding stuk, het kwam vaker voor. Misschien was de check niet de échte reden waarom ik naar een andere winkel moest?
Of ik niet en passant, nu ik hier toch was, mijn (gehuurde) digicorder wou upgraden naar het nieuwste model, voor het luttele sommetje van 25 euro? Waar dat goed voor was, vroeg ik. Werkt sneller, mijnheer, en je kan er meer op opnemen. Ik besliste om deze heerlijke opportuniteit naast me neer te leggen. Je moet je ook eens afvragen welke verhuurder er in slaagt om bij het verhuren van rommel de investering in beter materiaal gewoon integraal door te rekenen aan de volgende huurder. Mogelijks helpt een quasi-monopolie, dat kan.
Oh, zei de verkoper, nu U hier toch bent, ik zie dat U een Plus-pakket hebt. Maar er is nu een interessante aanbieding waarbij U ook extra zenders krijgt, én bovendien nog eens 2000 films, en dit slecht voor drie euro meer dan uw Plus-pakket! Een kleine brochure over Rex, want zo heet dat aanbod, kon ingekeken worden. Welke zenders dan wel in dat pakket zaten, vroeg ik, nog vermeldend dat ik wel eens naar CNN en Russia Today kijk, en die niet wilde kwijtspelen.
Hij controleerde even in welk pakket die zenders zaten. In het basispakket, geen zorgen dus. Welke zenders er dan in die 20 van Rex zaten, vroeg ik weer. Dat staat klaarblijkelijk niet in die fijne brochure, maar de goed uitgeruste man had wel een documentje daaromtrent. Wat bleek? De kinderzenders, de enige reden waarom ik dat Plus-pakket heb, zijn er allemaal uit. Disney XD, VTM Kzoom+, Jim Jam, die dingen. Verder zijn het grotendeels dezelfde zenders.
En toen kwam de aap uit de mouw. Het Plus-pakket wordt vermoedelijk afgeschaft in juni 2014. Zouden mensen dan een ander extra pakket naast Rex moeten nemen om dezelfde zenders te behouden? Inderdaad, beaamde de man. Het moge duidelijk zijn dat Rex dus een manier is om iedereen nog vlug vast te leggen en dan eens goed te naaien. En dat voor slechts drie euro extra! Dubbelplusongoed, vind ik dat.
Nodeloos te zeggen dat ik alweer een steen maakte van m’n hart en niet inging op het aanbod. Eén en ander doet denken aan het uit het algemene aanbod halen van een pak “niche”-zenders toen Telenet nog maar pas de kabel overnam. Toen kon je de bui al zien hangen.
Tragedy of the commons of de tragedie van de schapenwei
Maar niet getreurd, ik kan toch altijd overstappen zeker? Naar de grote concurrent Belgacom, bijvoorbeeld. Dat is geen amerikaans bedrijf zoals Telenet, en dat geeft toch ook al wat gerustigheid omtrent de privacy. Amerikaanse telecom-operatoren zijn namelijk diep betrokken bij het massaal bespioneren van hun “klanten”. Voor wie durft aanzien hoe erg het is, scrollen naar het stukje “Tapping the cables” op The Guardian.
Maar dan moet ik er wel naast kijken dat Belgacom gehackt werd door de britse inlichtendienst GCHQ, dat ze daar zo lang mogelijk over zwegen, zeiden dat er geen gebruikersdata gecompromitteerd was, en daarna toegaven dat ze de malware zelfs niet verwijderd kregen.
Het was vast een goed idee om het kabelnetwerk dat we met z’n allen en op gemeenschapskosten gedurende decennia opgebouwd hebben te privatiseren. Ten slotte hadden we in de jaren 90 zo’n dertigtal zenders, inbegrepen Arte, CNN, BBC, en National Geographic en moesten we daar een 6000 belgische frank, of zo’n 150 euro per jaar voor ophoesten. Jaja, dat was in de tijd dat de dieren nog spraken, en er nog bijvoorbeeld defitige films waren in het reguliere aanbod. Daar koop ik nu twee maand triple play mee.
Ik stel voor dat we ook dringend de 50 % overheidsbelang in Belgacom verpatsen, dan kunnen we helemaal gegijzeld worden. Oei, al voorgesteld. De mensen die daar tegen argumenteren, doen dat niet om principiële redenen, maar wel omdat Belgacom zo’n mooi dividend uitkeert. Uitgezonderd de radicale rakkers van de PS en oppositiepartij Groen, volgens dat bericht. En zo zitten we dan met een gewéldige “vrije markt” die dit soort dingen schaamteloos kan doen met iets zo fundamenteel in deze tijden als digitale toegang. Dat is voorwaar een gedeeld goed, een basisrecht als je het mij vraagt, en wat er mee aan het gebeuren is, een tragedie. De CEO van Nestlé is het daar allicht niet mee eens.
Maar er is licht aan het einde van deze tunnel: niet alleen vinden de mensen meer en meer de weg naar open source software zoals de excellente lijst op Prism-break.org, de verkoop van Orwell’s “1984” zit ook serieus in de lift, en het aantal mensen dat herkent wat er gebeurt stijgt elke dag. Kan kunst de wereld redden? Hell yes, zelfs decennia na datum.
Een ander lichtpunt is dat een te pas en te onpas geconsulteerde economische expert als Geert Noels zijn nieuwe boek Econoshock 2.0 afsluit met het een hoofdstukje over die tragedie “van de schapenwei”, en het inzicht dat het boven alles stellen van het recht op veel winst voor grote privébedrijven een aanval is op ons gemeengoed. Ik parafraseer hem daarmee even, maar hij zegt wel letterlijk
“De duurzaamheidsrevolutie is ook een omwenteling in de samenleving waarbij de tegenstelling ik-tegen-de-wereld wordt verruimd tot ik-samen-met-anderen-in-de-wereld. Het vereist een grote verbeeldingskracht om zich een andere manier van samenleven voor te stellen dan de bestaande. De ideeën die het maatschappelijk debat beheersen, zijn die van de mensen die het voor het zeggen hebben. Maar ongebreideld kapitalisme heeft de mens weinig andere banden overgelaten dan het naakte eigenbelang en de objectieve ruilwaarde. Opzichtige consumptie bepaalt identiteit.”
Geert Noels, Econoshock 2.0
Iemand heeft “Identiteit” van Paul Verhaeghe gelezen. De kern van zijn betoog ziet U hier.
Overigens, ik kreeg nog twee mailtjes van Telenet om mijn reactie te vragen op mijn ervaring in het Telenet-center. Je kan veel zeggen, maar niet dat ze niet professioneel zijn bij Telenet. Ik zal ze een linkje terugsturen. Het moge ook duidelijk zijn dat ik niets heb tegen de ménsen die bij Telenet werken, zoals Danny, die op mijn vraag nog beaamde dat hij vond dat zijn verloning goed was. Of kan hij niet anders zeggen, met de allicht meervoudige call monitoring?