De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dubbele moraal en drugs in Antwerpen

Dubbele moraal en drugs in Antwerpen

maandag 29 augustus 2011 10:47
Spread the love

De hypocrisie druipt er van af. Het Antwerpse College maakte vorige vrijdag bekend samen met het OCMW de cafébazen in de studenten buurt rond de Ossenmarkt te sensibiliseren over het problematisch alcohol gebruik  door  jongeren. De krijsende, joelende, lallende, vechtende en vooral zuipende Vlaamse toekomst terroriseert er de wijk. Het zogeheten ‘oorlogsgebied’ de Seefhoek bevindt zich twee km verder…

Eerste hulp bij coma zuipen

Eén op de twaalf Vlaamse studenten doet minstens één maal per week aan ‘binge drinking’, blijkt uit een studie van 2009. Op zijn Antwerps : ‘ mai potdicht zoipe’. De wijk rond de Ossenmarkt wordt er onbewoonbaar door. Grijpt het stadsbestuur hier naar de grote middelen met de uitzonderingsmaatregelen die ze toepast in Antwerpen-Noord? Waar de problemen minder ernstig zijn.( ‘Den 2060’ ) (1)

Neen, de Vlaamse hoop in bange dagen wordt met fluwelen handschoenen benadert. Geen straatverbod, geen razzia’s en willekeurig fouilleren, geen massale GAS-boetes en politie terreur. Zero tolerance? Neen, het Antwerpse schepencollege gaat de cafébazen… opvoeden. Zo krijgt het barpersoneel een praktische vorming aangeboden door Horeca Vlaanderen over hoe om te gaan met stomdronken klanten.

Het is onveilig deze studentenkroegen tijdens hun feestjes te bezoeken. Diefstal, geweld en seksuele agressie zijn er dagelijks kost. Voorbijgangers worden lastig gevallen. Vandalisme. De bijscholing   die de horeca krijgt zegt alles. Citaat : ‘ De opleiding behandelt ondermeer eerste hulp bij alcohol- en drugs ongevallen en storend en grensoverschrijdend gedrag’.

Inderdaad, eerste hulp en ziekenhuis opnames zijn levensreddend voor coma zuipers. Druggebruikers, dus. Die een onveiligheidsgevoel veroorzaken. En ‘storend gedrag’? Och, het zijn die ‘van bij ons’, niet?

Hard drug op Bollekesfeest

Het stadsbestuur hanteert een dubbele moraal. Niet alleen is het verschil tussen de repressie in Antwerpen-Noord met de Seefhoek en het De Coninckplein opvallend, de Stad Antwerpen promoot tevens schaamteloos de hard drug alcohol. Deze drug staat wetenschappelijk op hetzelfde niveau als heroïne. Op het vlak van verslaving risico, moeilijke ontwenning, sociale en psychologische aspecten. Alleen, alcohol is legaal, aanvaard, spekt de staatskas en die van de gemeenten, steden.

Dat zal de Antwerpenaar geweten hebben. Hetzelfde College dat Antwerpen-Noord met uitzonderingsmaatregelen viseert en zich ogenschijnlijk bezorgd maakt om de 37.000 jongeren die in Antwerpen studeren, organiseerde zopas mee het vijfde Bollekesfeest, van 18 tot 21 augustus op de Zuiderdokken. Een wijk waar de cocaïne resten in de rioleringen de ratten stoned maken.

Antwerpen is Europees recordhouder inzake cocaïne gebruik, een stimulerende drug zoals ‘speed’. Met alcohol een agressieve ‘bom’. Amper te vinden in de Seefhoek, wel in de ‘betere’ middens en uitgaans buurten zoals de nieuwe place to be het Eilandje en het ‘bruisende’ Zuid. Waar gedeald wordt aan BV’s en de hogere middenklasse.

Dat Bollekesfeest dus. Voor de niet Antwerpenaar, een Bolleke is een kuip amberkleurig streek bier van de brouwerij De Koninck, de trots van de sinjorenstad. Op de Zuiderdokken wordt jaarlijks een enorm bacchanaal rond zuipen en eten georganiseerd : ‘Antwerpen proeft en Bollekesfeest’. Het heeft vertakkingen in de stad en trok dit jaar 120.000 bezoekers. De tapkranen stroomden. ( Foto’s ‘Bollekesfeest’ ) (2)

Europese Jongerenhoofdstad in bierwalm

Dit is een zuiver promoten van een gevaarlijke drug, waarin de de Stad een centrale rol speelt. Dit is een samenwerking tussen privé en overheid, het verspillen van overheidsgeld in het voordeel van winstmakende bedrijven. Schaamteloos wordt een gif aangeprezen dat de gezondheid aantast en de samenleving jaarlijks zes miljard euro kost. Aan geestelijke en lichamelijke gezondheid, verkeersongevallen, strafrechtelijke gevolgen, arbeidsongeschiktheid, ziekteverzuim, verloren werkuren, arbeidsongevallen,…Om de niet te becijferen menselijke ellende niet te vergeten.

Toppunt van brutaliteit was dit jaar het inschakelen van Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad in dit project. Voor leeftijdsgroepen van 6 tot 12 jaar, van 12 tot 15 jaar, vanaf 15 jaar. Een reeks op de jeugd gerichte activiteiten midden de tapkramen, op en nabij de Zuiderdokken. Duidelijk gelinkt aan het Bolleke De Coninck.

De ideale tactiek om de jeugd te doen wennen aan alcohol als ‘normaal’. Public Relations om de toekomstige drinker, alcoholist te strikken. Terwijl hun ouders hun Bollekes binnen kapten, konden zij spelletjes doen. Met promo video’s werd de band gelegd tussen jongeren en brouwerij De Coninck. Tussen alcohol en kinderen. Is dat niet strafbaar? (Promotie video’s ‘Bollekesfeest’) (3)

Veel jongeren beginnen overmatig te drinken in hun puberteit. Ze zijn er als universiteit student reeds aan gewend en zetten hun feestje ongeremd verder. Velen verlaten de universiteit als alcoholist. Het Antwerpse Schepencollege gaat in de studenten wijk geen voorlichting campagne opzetten, ze gaat de barmannen scholen in eerste hulp bij een uit de hand gelopen binge drinking. Ongevalletje oplossen en de zaak draait verder. Terwijl elders café’s gesloten worden wegens de vondst van enkele grammen andere drugs. Veelal minder gevaarlijk voor de gezondheid dan alcohol, zoals cannabis. (‘AA’) (4)

Waar is Korsakov ?

Al eens een alcoholist meegemaakt in je gezin, op het werk, in je omgeving? Heb je zelf een probleem, dat je niet erkent? Al eens een alcoholist met het Korsakov syndroom meegemaakt? Korsakov treedt steeds jonger op. Bij mannen en vrouwen, na een periode van oeverloos drinken. Dat kan tien, twintig jaar zijn.

De ziekte tast onomkeerbaar de hersenfuncties aan. Het korte en lange termijn geheugen laat het afweten, de patiënten hebben de kenmerken van de ouderdomsziekte Altzheimer. Korsakov patiënten verliezen het besef van tijd en ruimte en gaan dwalen.

Het worden zombies, volledig onbetrouwbaar, met voortdurende black outs. Ze verzeilen levenslang in psychiatrische ziekenhuizen waar ze iedere minuut begeleidt worden. Weinigen die tijdig stoppen met drinken, herstellen enigzins. Veel zware alcoholisten en Korsakov patiënten blijven onbekend, hangen aan de togen te ‘ fabuleren’ of zitten zich geïsoleerd thuis naar het einde te zuipen.

Het gaat om patiënten, zieken, verslaafden. Ook deze ‘junks’ zijn geen criminelen. Dat zijn wel de dealers, de brouwerijen als INBEV en de publiciteit firma’s die er grof aan verdienen. Over de oorzaak van verslaving problemen is weinig gekend. Een 10% Belgen drinkt meer dan gezond is. Een 500.000 personen, waarschijnlijk meer, kunnen als alcoholist beschouwd worden. In Vlaanderen leven zowat 10% probleem drinkers, alcoholisten, 13% mannen, 6% vrouwen.

De combinatie van alcohol en pillen / medicatie is alarmerend en levensgevaarlijk. Ook in het onnodig voorschrijven en slikken van tranquilizers en slaapmiddelen is België Europees kampioen. De roes, de vergetelheid is de verleider. (‘Korsakov’) (5)

Bendes overlast zaaiers

Hoeveel mensen zijn er met Korsakov? Het zou om een 2000 à 7000 bekende gevallen in België gaan. In dertien jaar is het aantal in psychiatrische ziekenhuizen vervijftienvoudigd. In algemene ziekenhuizen verzesvoudigd. Alcohol is een gif en voor dat gif maakt de Stad Antwerpen met haar Bollekesfeest reclame. Hypocriet gaat men in de studenten buurt kroegbazen bijscholen. Niet kroegen sluiten, niet met de ‘grove borstel’ zoals UNIZO in Antwerpen-Noord eist. ‘Het moet opbrengen’, tenslotte… Ook ten koste van jonge, studerende mensen.

Terwijl de buurt rond de Ossenmarkt onleefbaar gemaakt wordt door lallende studenten en de Stad fluwelen handschoenen aantrekt, wordt in Antwerpen-Noord die ‘grove borstel’ – een symbool van nazi gezinden voor en in WOII in Antwerpen, een uitdrukking ook door Bart de Wever gebruikt – gehanteerd.

Niemand ontkend dat daar net als elders problemen rond druggebruik bestaan. Ook in de villa wijken van Schilde en Brasschaat. Iedereen die de Seefhoek kent weet echter dat er geen ‘straat oorlogen’ uitgevochten worden. Grote bendes overlast zaaiers vindt je eerder in de studenten wijk. Dag en nacht.  Waar de overgrote meerderheid uit gezinnen komt met een bovengemiddeld inkomen. Drinken is niet goedkoop…(‘Seefhoek Vooruit!’) (6)

Noch rond de Ossenmarkt, noch rond het De Coninckplein, noch in het van drugs vergeven chique Antwerpen-Zuid wordt de professionele hulpverlening een ernstige kans gegeven. Burgemeester Patrick Janssen tracht deze zelfs te ontmantelen. Lees zijn ‘Voor wat, hoort wat’, een oorlogsverklaring aan de sociale sector. (‘Beroepsgeheim’) (7)

Weinig frisse middenstand

De Unie van Zelfstandige Ondernemers werd een ‘stad in de stad’, democratisch oncontroleerbaar maar met een grote macht in het stadhuis. UNIZO begint kenmerken te vertonen van ‘Volksverweering’, een anti semitische organisatie voor WOII met wortels in katholieke middenstand kringen. Die ‘grove borstel’ is van deze nazi collaborateurs afkomstig. Ze keerden er de joden mee buiten. De enggeestige mentaliteit van UNIZO tegenover de ‘Anderen’ doet denken.

Het is dus gedelegeerd bestuurder van UNIZO Van Eetvelt en Antwerps ondervoorzitter Volckeryck geraden hun beperkte kennis van de geschiedenis bij te spijkeren. De rol van ‘de middenstand’ is nooit fris geweest. Ze hoeven slechts het werk van ‘broer’ Bruno de Weever (‘Greep naar de macht’) of van Lieven Saerens (‘Vreemdelingen in een wereldstad’) te lezen.

Rond de zogenaamde ‘oorlog in de Seefhoek’ van even geleden, stookte UNIZO het vuurtje op. Het type kroegbazen rond de Ossenmarkt en de handelaars in de winkelstraten zijn voor haar ‘geslaagde ondernemers’, de kleine zoals de ‘zwarte horeca’ met haar eethuisjes / cafeetjes rond het De Coninckplein is overlast, uitschot. Deze discriminerende taal loont.(‘Open brief aan P.Janssens’)(8)

Spierballen rollen

UNIZO  zit mee aan tafel met de groten om te onderhandelen over problemen in een arme wijk, die in de eerste plaats van sociale aard zijn. Waar professionele en vrijwillige specialisten in drug verslaving het woord moeten voeren. Die hebben ook heel wat te zeggen over de alcohol en andere drug verslaving in studenten middens en bij jongeren, kinderen.

Maandag 29 augustus – laat UNIZO triomfantelijk weten – ontmoeten minister van justitie De Clerck, procureur des konings Dams, burgemeester Janssens en UNIZO gedelegeerd bestuurder Van Eetveld mekaar op het stadhuis. Waarover gaat het?

Uit een perstekst van UNIZO : ‘ Doel van het rondetafelgesprek is een snelle, efficiënte en gecoördineerde oplossing voor de drugsoverlast in de Antwerpse wijk Seefhoek’. Winkeliers en ‘ondernemers’ die samen met andere figuren onbekwame leken zijn in dit sociaal en gezondheidsprobleem, gaan even de spierballen rollen.

Gevaarlijke coctail

In de aanloop van de verkiezingen wordt de sfeer in Antwerpen nog meer rechts en repressiever. De slachtoffers – de sociaal uitgeslotenen – worden gebruikt om stemmen en invloed te winnen bij een angstig gemaakte middenklasse. Dat is de belangrijkste conclusie die men kan trekken uit het recente rommelig maar gevaarlijk pamfletje ‘Voor wat, hoort wat’ van burgemeester Janssens (SP-A) Dat is af te lezen uit de praktijk.

Er wordt brandstof aangesleept voor zware conflicten. En niet door hen die door Janssens met ‘een nieuw sociaal contract’ geviseerd worden. De zuipende en herrie veroorzakende universitaire élite rond de Ossenmarkt wordt gepamperd Ons kent ons….

Of zoals de burgemeester het in De Standaard (16/8/11) formuleerde : ‘ Alles wat Filip Dewinter van Vlaams Belang voorstelde in de debatten van de vorige verkiezingen, hebben we uitgevoerd, tenzij het alleen op federaal of Europees niveau beslist kon worden’. Janssens brouwt een gevaarlijke coctail. De stad wordt per opbod uitverkocht aan extreem rechts.

1 – ‘ Den 2060 ‘  www.dewereldmorgen.be/blog/koen-calliauw/2010/12/21/breuk-antwerpse-spa

2 – ‘Bollekesfeest – foto’s’  www.dewereldmorgen.be/blog/john-moussiaux/2011/08/22/120-000-bezoekers-voor-vierdaagse-bollekesfeest-met-antwerpen-proeft

3 – ‘ Video. Alcohol en kinderen’  www.bollekesfeest.be/nieuws/bekijk-de-promotiefilmpjes-voor-het-bollekesfeest-2011

4 – ‘ Anonieme Alcoholisten – AA ‘  www.aavlaanderen.org

5 – ‘ Kosakov ‘  www.alcoholhulp.be/alcohol-geheugenstoornissen.html

6 – ‘ Seefhoek Vooruit !’   www.dewereldmorgen.be/blog/koen-calliauw/2011/08/16/seefhoek-vooruit

7 – ‘ Beroepsgeheim’  www.dewereldmorgen.be/blog/koen-calliauw/2011/08/18/sjoemelen-met-beroepsgeheim

8 – ‘ Open brief aan Janssens’  www.dewereldmorgen.be/blog/marq/2011/08/18/open-brief-aan-patrick-janssens

take down
the paywall
steun ons nu!