De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Drie Palestijnse landbouwers gedood na afvuren vanaf Israëlische tank
Gaza -

Drie Palestijnse landbouwers gedood na afvuren vanaf Israëlische tank

maandag 13 september 2010 15:00
Spread the love

Zondag 12 september 2010

Omstreeks 17u komen de dode lichamen van Ibrahim Abu Isaed (91) en zijn kleinzoon Hosam Abu Isaed (16) aan in het ziekenhuis van Beit Hanoun. Beiden werden even daarvoor opgeblazen door een projectiel afgevuurd vanaf een Israëlische tank.

Ibrahim overleed aan verwondingen in zijn borstkas en maag. De achterzijde van het hoofd van Hosam was volledig uiteengespat.


Enkele minuten later werd ook het lichaam van de 17-jarige Ismael Abu Oda in het ziekenhuis binnengebracht, zijn hoofd explodeerde volledig na het treffen van een projectiel en zijn lichaam werd enige meters verder gekatapulteerd. Het duurde even voor zijn lichaam terugvonden werd.

Mohammed Khaled Rahma, die vroeger naast de familie woonde vertelt hoe hij even voor vijf uur nog langs ging bij Ibrahim en zijn kleinzoon. “Ik had net mijn nieuw aangeplante bomen water gegeven en zei hen nog even dag. Ik wandelde huiswaarts toen ik drie explosies hoorde. Ik verstijfde van angst, durfde niet terug te keren en belde onmiddellijk een ambulance.”

De Abu Isaed familie woonde tot operatie ‘Gegoten Lood’ op 700 meter van de grens Gaza-Israël. Sinds dertig jaar leefden ze er als bedoeïenen. In 2000, bij het begin van de tweede intifada werd hun huis compleet verwoest. UNRWA, het agentschap van de VN dat programma’s opzet voor de Palestijnse vluchtelingen, doneerde hen geld waarmee ze een nieuw huis konden bouwen. Deze woonst werd echter opnieuw verwoest tijdens operatie ‘Gegoten Lood’, de drie weken durende Israëlische aanval op Gaza tijdens de winter van 2008-2009. De familie verliet de regio en trok naar Beach Refugee Camp in Gaza City, waar ze hun leven verderzetten. Dagelijks trekken ze echter nog naar de restanten van hun oude huis, waar hun vee graast en waar ze nog een 3 dunham landbouwgrond hebben. “De Abu Isaed’s zijn landbouwers en herders, deze activiteiten vormen hun bron van inkomen.”

Deze morgen vergezelde Hosam zijn grootvader naar hun landbouwgrond. Zijn vader besloot vandaag thuis te blijven omwille van het ‘Eid’ feest, dat het einde van de Ramadan viert. Vriend Ismael besliste met hen mee te gaan. Toen ze met hun ezelskar aankwamen vernamen ze van omwonenden dat verzetstrijders even daarvoor vier mortiergranaten afvuurden richting Israël en daarna terug vertrokken. Het drietal besliste toch naar hun dieren te gaan zien en verrichten het nodige werk. “De bewakingscamera’s op de grenspost registreren alles. Ze kennen onze gezichten, ze weten dat we hier enkel onze gronden bewerken en onze dieren laten grazen. Er komen regelmatig tanks binnen in dit gebied maar zolang ze op enige afstand blijven hebben we geen schrik. We zijn het gewoon dus we maken ons niet constant zorgen.”

Israël weerhoudt zich echter niet om collectieve bestraffingen toe te passen op de Gazanen en besliste vandaag om het leven van deze oude man en de twee jongelingen op een bruuske manier te beëindigen.

Dinsdag is de eerste schooldag in Gaza. Hosam zou de 9e graad starten, Ismael de 10e graad.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!