De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Doodvriezende winsten

Doodvriezende winsten

vrijdag 3 december 2010 16:03
Spread the love

Dit stukje is geschreven in een helse wirwar van emoties. Allereerst droefheid maar vooral razernij. Ik probeer altijd zo vriendelijk mogelijk om te gaan met iedere medemens, gelijkgezind of niet. Neutraliteit is niet mijn sterkste kant al probeer ik vaak diplomatisch uit de hoek te komen, maar vandaag niet. 

Ik erger me groen en blauw aan al die asielzoekers die ze binnen halen terwijl er geen geld is voor onze pensioenen, gehandicapten kinderopvang en scholen. Een mens durft dat hier bijna niet uitspreken of toegeven uit schrik als racist bestempeld te worden terwijl dat er niks mee te maken heeft. Kopieer dit en zet dit op je profiel als je t er mee eens bent!!”

Het zoveelste FB-kettingbericht. Alleen is het dit keer eentje dat mijn bloed deed koken. Enerzijds omdat asielzoekers hier als zwarte schaap worden gekozen, anderzijds omdat de ware geldkolken weer buiten schot blijven. 

De verrechtsing en de neo-liberalisering van België is meer dan duidelijk, ik hoef daar niet weer een gehele braakbal aan galspuwerij aan te wijten. De blinde schapentrend die heerst onder het Belgenvolk daarentegen. Ik heb de afgelopen tijd al meerdere opiniestukken gelezen die opriepen tot actie en revolutie. Stukken waarin geklaagd werd over de lakse manier waarop de gemiddelde Belg in zijn zetel ligt te kwijlen over Peter Goossens’ nieuwe gerechtje. Iedereen richt zijn neus naar de richting waar het volgens de media het meest stinkt. Politici zitten vast en het is niet langer sensationeel om te verkopen met de oude communautaire crisis dus zoeken ze een nieuwe zondebok. De asielcrisis. Ze kunnen het natuurlijk niet hebben over de ware bloedzuigers die onze portefeuilles leeghalen want dat zijn hun bazen.
 

“Laat die Polen maar doodvriezen”

De laffe en koudhartige opmerking van een rechtsgezinde deed me werkelijk mijn geloof in de medemens verliezen. Zijn we zo’n harteloze eikels geworden? Of worden we echt zo dom gehouden? Ik wil heel graag uitgaan van het tweede. Al is de eerste bedenking misschien het resultaat ervan. 

Electrabel, Suez, Arcellor-Mittal, drie namen die wel een belletje zal doen rinkelen bij meer wakkere burgers. Zeker als ik er bij vertel dat ze alledrie supervoordelig uit de belastingen gekomen zijn. Monsterwinsten binnenhalen zonder daar echt degelijk voor moeten terug te geven. Maar daar hoor je maar weinig van. “Dat is propaganda van de linkse ratten!” wist iemand me te zeggen. 

Terwijl de dassendragers hun zakken vullen, blijven wij wijzen naar de verkeerde zondebok. En die zondebok ligt de vrieskou te trotseren. Ik verwijs jullie graag naar een tweetal blogposts van burgerjournalisten die zeker de essentie van het asielprobleem wat belichten:

https://www.dewereldmorgen.be/blog/roninsky/2010/12/02/asielzoekers-improviseren-om-de-koude-te-overleven
https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/12/01/daklozen-en-asielzoekers-zijn-g%C3%A9%C3%A9n-zwartepieten

Ook onze Noorderburen merken het ook op:

http://www.uitgesprokeneo.nl/reportage/asielzoekerscrisis-in-belgie/

Zelfs de EU vind onze manier van omgaan met asielzoekers mensontwaardig en toch zie je onder de burgers de gedachte leven dat ze nog teveel krijgen. Hoe ver gaat dit spelletje? 

Het kettingbericht.

Het kettingbericht dat ik in het begin van dit artikel postte bevat enige waarheden maar is duidelijk zo doorspekt van de stompzinnigheid dat ik medelijden heb met iedereen die het overneemt. 

Onze pensioenen worden inderdaad aangevallen. De gehandicaptenzorg krijgt klappen, educatie en kinderopvang evenzeer. En dat is nog maar een klein stukje van de sluier. Zeker als je weet dat heel de sociale zekerheid onderuit wordt gehaald.

De grootste stompzinnigheden daarentegen zijn enerzijds het idee dat wij asielzoekers binnenhalen. Alsof er iemand blij is met mensen die vluchtten uit hun oorspronkelijke land. Ik geef het toe, het is een lastig parket en het kost centen. Maar dat is te wijten aan de veel te slechte leiding van die landen. Ga op hun kefferen in plaats van als een laffe zetelluis te roepen naar verkleumde asielzoekers. 

De andere grote stompzinnigheid die dit bericht verspreid is het idee dat onze zuurverdiende centen allemaal opgeslokt worden door het asielbeleid (dat er eigenlijk maar half zijn gat is). Zoals ik al eerder zei besef ik dat asiel geld kost en weet ik maar al te goed dat er een deel van onze belastingen daar naartoe stroomt. En ik vind het niet meer dan normaal dat mijn geld wil spenderen aan een menswaardig bestaan voor de medemens. Wat niet normaal is, is het opzettelijk negeren van geldstromen die erg nuttig kunnen zijn in deze problematiek. Waarom betalen de onderste lagen van onze klassemaatschappij zoveel belastingen terwijl de bovenste lagen, de lagen die het wel met minder kunnen, juist zo weinig moeten afgeven? En waarom gaat de media zo hard in op die asielcrisis terwijl er oplossing op zich vrij logisch is?

Laat ik het zeggen. De instandhouding en versterking van een klassenmaatschappij waarin arm arm en dom blijft en rijk vetgemest kan gaan zitten. En op het einde van de dag zijn er nog steeds mannen en vrouwen, kinderen en bejaarden, zwangere vrouwen en gehandicapte mensen die in de kou liggen te bibberen. Belgen of niet, ze kleuren evengoed blauw van de kou.

Ik ga afsluiten en me richten naar de mensen die het soort ideologie dat ik zonet beklaagde, in stand houden. Denk alsjeblieft eens na. Ga eens in de sneeuw zitten, 5 minuutjes maar en ga dan binnen voor je warme kacheltje zitten en vertel me daarna of je nog echt wil dat die mensen in zo’n omstandigheden moeten terechtkomen. Bedenk je dan maar eens welke vooruitgang we als maatschappij kunnen boeken als we de geldstromen eens wat eerlijker zouden laten verlopen. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!