De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Donderdag 8/09/2016: Voordracht: Vitaal ouder worden door Philippe Vandevorst – Timotheus Project

Donderdag 8/09/2016: Voordracht: Vitaal ouder worden door Philippe Vandevorst – Timotheus Project

vrijdag 9 september 2016 15:30
Spread the love
De Kleine  Bron vzw Valaarhof Wilrijk

Een tijdje geleden mochten we vier gelukkige, vitale, gezonde tachtigers ontmoeten. We interviewden hen uitgebreid over wat ze belangrijk vonden in hun leven, hoe ze omgingen met tegenslagen, waar ze energie van kregen, hoe ze hun toekomst zagen, hoe ze omgaan met hun verleden, wat voor rol relaties speelden in hun leven, hoe ze zichzelf als persoon zouden omschrijven, wat voor rol het spirituele speelde, waar ze in geloofden, enzovoort.

Vanuit de verscheidenheid van antwoorden kwamen er heel opmerkelijke patronen naar boven die de vier  alle gemeenschappelijk hadden. Vanuit deze bijzondere ontdekking ontwikkelde zich een “basis” meditatie oefening die meteen een levensverzekering kan worden voor een gelukkig en vitaler ouder worden.

Philippe Vandevorst is een van de oprichters van het Timotheus Project, hij geeft opleidingen rond intuïtieve ontwikkeling, stervensbegeleiding e.a.

Mensen die gelukkig zijn, “content” zijn, stralen geluk uit en zijn “besmettelijk” ofte aanstekelijk.

Een paar hoofdlijnen uit het onderzoek:

Het gaat om de mensen

Blijf informatie verzamelen, als je iets niet weet: zoek het op, onderzoek het, vraag het,… (= wees nog een kind). Alles wat je doet in je leven is belangrijk, activiteiten ontplooien etc. Het gaat over mensen: met welke mensen heb ik kennis gemaakt? In groep maken deze dames contact met iedereen. Het belang van menselijk contact! Het hoeft daarom niet over diepgaande gesprekken te gaan. Sociale contacten blijven onderhouden.

Vertrouw op je eigen wijsheid

Laat je niet beïnvloeden! Vertrouw je innerlijk gevoel = wees eigenwijs. Is verbonden met het eigen positief zelfbeeld.

Bekijk het van de positieve kant

Diegenen die vele “tegenslagen” hebben beleefd, staan sterker en blijven positief denken. Zijn ook dankbaar voor het leven.

Werk aan je toekomst

Plannen maken! Gericht blijven op de toekomst, blijven dromen  en niet in het verleden blijven hangen. Actief blijven!

Integreer verschillende aspecten

Wees mild voor jezelf en verzoen je met je schaduwzijde. De strijd met jezelf is opgegeven = zelfaanvaarding. Je neemt je wie je bent. Ben je bewust van je nalatenschap . Overhevelen van wat je hebt verwezenlijkt in je leven.

Een conflict bij erfenissen heeft altijd te maken met een onverwerkt rouwproces.

Als je dient te “vechten” word je weerbaarder en krachtiger. Diegenen die veel hebben moeten “vechten” zijn gelukkiger.

In de eerste 21 jaar incarneert je ziel. Rond je 42ste komt de synthese: het spirituele en het bewust worden van je nalatenschap of je missie. Je wordt “wakker”…

Dood gaan is een bevrijding en bij de volgende geboorte begin je weerom van “nul”.

Laat je slapende cellen ontwaken

In het boeddhisme zegt men: praten met je cellen. Dit is het FQ (fysieke intelligentie), je hebt ook nog IQ (intelligentie), EQ (het emotionele, het empatisch vermogen) en het belangrijkste: SQ, het spirituele, overstijgende, transcendente, holistische vermogen,…  

Zie bv de mooie film “The Milagro Beenfield War” (1988)

Hierna de tekst die we kregen van Philippe:

Meditatieve oefening – gelukkig en vitaler ouder worden –

Maak een mooie opname .

Lees de onderstaande suggesties een paar keer rustig door. Pak dan je smart phone of wat je maar bij de hand hebt waar je iets mee kunt opnemen. Maak een mooie opname van deze suggesties, waarbij jij ze zelf uitspreekt. En mail ze dan naar je vrienden maar vooral luister zelf één of meerdere keren per week meditatief naar de opname.

Meditatie (mediteren betekent aandachtig zijn, wees je bewust van alles, vipassana,…)

Ontspan je zelf, 2 voeten goed op de grond, adem rustig in en uit.

Het gaat om de mensen

Je contact met mensen is het belangrijkste. Je relaties, of ze nu heel diep gaan of gewoon gezellig zijn, in je gezin, in je vriendenkring, op je werk, in de wijk… In je hele leefwereld zijn mensen het belangrijkst. Als je terug kijkt, zie je dat ze altijd al belangrijk zijn geweest. Als je vooruit kijkt, kunnen ze belangrijk blijven, in je denken, je gevoel en in alles wat je doet…

Visualiseer ze, voel hun aanwezigheid, laat ze in het licht staan.

Vertrouw op e eigen wijsheid

Je kunt vertrouwen op je eigen wijsheid. Je hebt het vermogen om koppig te zijn als dat nodig is. Je kunt vertrouwen op wat je weet en wat je aanvoelt, ook al denken de meeste mensen er anders over. Je hebt het vaak bij het rechte eind gehad, als je het achteraf bekijkt. Je kunt steeds meer de dingen gaan doen die jij goed vindt, niet zozeer de dingen die volgens anderen moeten. Je kunt je sterk voelen omdat je weet dat jij verantwoordelijk bent voor jouw leven.

Voel de kracht van je eigen wijsheid, in je hart, in je buik, in je hoofd. Voel die kracht als een stralend zacht pulserend licht in jou.

Bekijk het van de positieve kant

Je kunt zien en voelen wat er goed gaat, ook als er problemen zijn. Een probleem is een kans om iets belangrijks te leren over jezelf of over hoe de wereld in elkaar zit. Want je hebt het recht om fouten te maken, daar ben je ten slotte een mens voor. En als er iets mis gaat, is dat vaak gewoon een kwestie van pech. Omdat de goede dingen die er met je gebeuren, te maken hebben met wie jij bent, waar jij voor staat, wat jij kunt, kun je steeds meer positieve en gelukkige gedachten boven laten komen. En zelfs als het heel moeilijk is, dan weet je dat je er doorheen komt en, ergens in je, is er zelfs iets dat het grappige ervan kan blijven zien.

Maak tijd ook de humor te voelen in al de cellen van je lichaam.

Werk aan je toekomst

Je toekomst is de moeite waard om voor te werken. Het kan heel prettig zijn om af en toe heel hard te werken, als het doel maar belangrijk genoeg is. Want het werk dat je doet vanuit je diepere waarden kan licht en gemakkelijk lijken. En watje op dit moment nog niet kunt veranderen, kun je rustig aanvaarden. Steeds meer kun je de mensen en de wereld accepteren zoals ze nu eenmaal zijn.

En je werkt samen met anderen aan een goede toekomst voor jezelf, voor elkaar en voor de generaties die op ons zullen volgen…

Schouw een stralende toekomst voor jou, helemaal in licht.

Integreer verschillende aspecten

Er zijn zo veel mensen en momenten die een stukje van jezelf zijn geworden, van wie je de goede kanten in je meedraagt. Wat ze je hebben meegegeven aan vaardigheden, kennis, waarden en mogelijkheden. En zelfs als je zo iemand verloren hebt, blijft hij of zij in je voortleven. Net zoals ook ieder aspect van jou recht heeft op een eigen plaats in je leven, ook al heb je die goede plaats misschien nu nog niet gevonden. Je bent een geheel binnen in jezelf en samen met anderen… En je bent als mens ook verbonden met grotere gehelen, er is iets groters dat je leidt of steunt en waar je

kracht uit kunt putten.

Voel je als een licht temidden andere lichtjes, verbonden me het heelal.

Laat je slapende cellen ontwaken

Scan even je eigen lichaam, zonder oordeel, koud en warm, spanning en ontspanning, pijn en aangename plekken.

Vergroot in volume je eigen lichaam, je word groter en je ervaart al je trillende cellen in jezelf en ook de ruimte tussen je cellen.

Roep zacht je cellen wakker, laat het licht in de kern van je cellen zachtjes ontwaken, laat ze zichzelf regenereren aan het licht, voel hoe ze zich laven aan een jonge, nieuwe energie.

Voel de vreugde van dit proces.

©-Timotheus-Intuïtie – www.timotheus.org – Mediatie – Gelukkig en vitaler ouder worden –

Meer info: www.timotheus.org

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!