De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Donderdag 5 mei 2016, De Bunderkes Boechout, Sfinks Mundial – een reflectie

Donderdag 5 mei 2016, De Bunderkes Boechout, Sfinks Mundial – een reflectie

vrijdag 6 mei 2016 16:10
Spread the love
In vele nieuwsberichten van vandaag is te lezen dat deze editie alle records heeft overtroffen en dat was het ook. Gezelligheid en veel mensen troef. Een geslaagde dag.

 

 

 

 

 

Maar dat was evenzo te zien aan de bergen afval…

Meedraaiend in het Green Guerilla Team (afvalopruiming op terrein) hadden we onze handen vol. Er waren vele “vuilbak eilanden” gecreëerd waar iedereen alles kon sorteren. Maar dat kon toch weerom niet beletten dat velen alles gewoon op de grond  kieperden. En dat voor een m.i. overwegend ecologisch, milieubewust en maatschappij kritisch publiek.

Vele (kleine) kinderen speelden tussen plastiek en kartonnen bekers, plastiek flesjes, bakjes met etensresten en andere rommel. Hier en daar lag een meegebrachte glazen fles of blikje. Er was een “pluchen bad” voorzien waar afgedankte troeteldieren van hun vulling werden ontdaan en gezien er geen stro meer gebruikt wordt de zachte kunststof of watten over het terrein vlogen. Het was wel een plezier van jewelste. Vraag me af hoe dit is kunnen opgeruimd worden vandaag.

Sommige mensen die er blijkbaar het hart van in waren vroegen om mee te helpen opruimen alsook kinderen.

Vraag me af wat er met de mentaliteit van vele mensen schort (excuses voor de kritische noot en natuurlijk is niet iedereen zo) als je zomaar alles tegen de grond gooit of gewoon laat liggen waar je zit en daarna rustig verder wandelt. De volgende mag in jouw resten hurken.

De symbolen die bij de telkens vier vuilbakken gebruikt worden zijn blijkbaar nog niet duidelijk genoeg want sommigen vergissen zich nog tussen bestek+bord en plastiek drinkbekers en plastiek flesjes, de rest is restafval.

Vind het erg en er kan altijd wel eens iets per ongeluk wegvliegen maar niet zo veel me dunkt. Ga niet verder uitweiden maar vind het geen voorbeeld voor toekomstige generaties die op zulk familiefestival manifest aanwezig zijn.

Heb me wel geamuseerd en ruim graag mee op om alzo samen met de organisatie te wijzen op het belang van afvalbeheersing en sorteren.

Als alles netjes en opgeruimd is, is dat ook zo met je geest.

Tot op de zomereditie eind juli? Ben benieuwd of er wat meer “afvalbewustzijn” zal zijn. Het Green Guerilla Team zou wel eens overbodig kunnen zijn dan… Utopie? Nee, als iedereen wat discipline aan de dag legt en denkt aan de medemens of diegenen die na jou komen!

Organisaties die zich inzetten omtrent de afvalproblematiek door o.a. te ijveren voor statiegeld op blik en petflessen zijn Let’s do It Belgium,  de Bond Beter Leefmilieu, Zero Waste Belgium en wellicht nog vele anderen. Edoch is de verpakkingsindustrie die enkel denkt aan “wegwerpverpakking” een machtige lobbygroep en als “de politiek” niet krachtdadig genoeg is, verandert er niet veel. Toch kan het in de ons omringende landen waar het zwerfvuil drastisch is ingeperkt.  

take down
the paywall
steun ons nu!