De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Donderdag 26 november – Voordracht “Ontmoeting en de tijd om te ont-moeten,… hoog tijd!” door Eric Schneider

Donderdag 26 november – Voordracht “Ontmoeting en de tijd om te ont-moeten,… hoog tijd!” door Eric Schneider

De Kleine Bron vzw Valaarhof, Wilrijk

zaterdag 28 november 2015 00:25
Spread the love
Meer en meer mensen vereenzamen, zeker bij het ouder worden, in een wereld te sterk gericht op individualisme. Mensen geraken meer en meer geïsoleerd van elkaar.
Er is dringend nood aan meer en meer ontmoetingsmogelijkheden en -initiatieven.
Wat is echter “ontmoeten”, welke voorwaarden dienen vervuld te worden, want: mensen samenbrengen is niet genoeg. Er is een verschil tussen een “hoop mensen” en een groep waarin ontmoeting mogelijk is en bevorderd wordt. Wat hebben we nodig om écht contact te hebben met elkaar?

Vereenzaming wordt meestal veroorzaakt door een onderliggende angst van “te kort” en dan komt er nu nog het terrorisme bij… Vele mensen komen niet meer aan hun eigen leven toe. Ze lijden een leeg leven en hebben zeker geen tijd voor ontmoetingen. Ook het digitale tijdperk zorgt voor afsluiting ondanks alle communicatiemogelijkheden, maar o zo onpersoonlijk. Soaps en andere TV programma’s zorgen voor betekenisloosheid. Alles wordt hetzelfde. Eenheidsworst. Middelmatigheid troef.

Slechte geestelijke voeding en evenzo het “echte” voedsel leidt tot verzwakking. Met een geneeskunde die volledig chemisch is en vooral de kassa van de farmacie laat rinkelen. Totaal energieverlies en morele degeneratie.

De wereld is zo corrupt als de pest, alles draait om “geld”.
De spirituele dimensie verwatert volledig. Zie maar naar het Kerstgebeuren dat volledig gecommercialiseerd is. Dit is dan ook de periode met de meeste depressies en zelfmoordpogingen.

Dus: durf moreel integer te functioneren op spiritueel niveau. Wanneer deze groep mensen groter en groter wordt zal er “iets” gebeuren! Een kantelmoment…
Durf te staan waarvoor je staat! We hebben mensen nodig met een ruggengraat.
Zo ontstaan er ontmoetingsmomenten die de isolatie doorbreken. Ontmoeten is tempo verlagend.

De wereld draait door!

Schrijf bv eens een brief, “ouderwets” maar terug verpersoonlijken!
Een brief schrijven is een vorm van meditatie. Een brief terugkrijgen is communicatie. Een ontmoeting tussen mensen kan alleen maar als je echt iets te vertellen hebt.
Een echte ontmoeting begint in de stilte. Het praten, babbelen en of muziek (muzak) is meestal camouflage voor leegte. Leer alleen te zijn met jezelf.
Ontwikkel een hart voor jezelf en dan kan je dat openen voor anderen. Leer samen met je”zelf” te zijn.

Zorg heel bewust voor je voeding, ook de geestelijke (filter uit,…), spirituele discipline (meditatie, bidden,…), ook in groep, leer meer en meer te functioneren vanuit het hart. Sta stil bij “dingen”. Laat rituelen toe. Leer terug echt te feesten. Feesten is een keuze, een spirituele opdracht. De meeste mensen leven in een artificiële wereld met als gevolg dat ook de ontmoetingen kunstmatig zijn. De belangrijkste communicatie, ook in groep, is in stilte. Maar waar is het nog stil?

De mate van je geestelijke gezondheid hangt af van de mate waarin je met je”zelf” kunt zijn. Je kan dit leren en trainen. Stil worden in je geest. Het vraagt tijd om te ontmoeten. Je krijgt hierdoor meer en meer contact met je hart. Leef vanuit je hart! De focus verschuift en je krijgt een ander leven met jezelf én dit samen met de anderen. Dat zijn hemelse momenten, niet te onderschatten.
Heeft een enorm effect op het energetische vlak. Wees bewust!

Er is een “trigger”, pauzeer even (adem rustig uit en in), kies dan bewust, wees creatief, positief, proactief,… dit zorgt voor een bewuste keuze met maximale kwaliteit.

We weten allemaal wel wat moreel verantwoord is, maar…
Durf er te staan! Elke keuze in ons leven is een uitnodiging om stil te staan en dan te groeien. Een positieve instelling leidt tot rust. Stap uit het negatieve. Kwaliteit geeft energie. We weten het wel, maar… Kies bewust in het NU en blijf veranderen in de goede richting.

Ontmoeten is niet anders dan kiezen voor communicatie met je”zelf” en “anderen”. Als ik niet mezelf kan zijn, hoe kan ik dan samen zijn met een ander…
Ontmoet eerst jezelf en zorg voor een positief zelfbeeld en dan kan je de ander ontmoeten.

Het meest positieve idee over je”zelf” is dat je goddelijk bent. Leef vanuit je hart samen met de anderen. Je ontmoet dan gelijkgezinden, je bent zo’n beetje een magneet.

Het universum is niet perfect en dat is nodig om verder te evolueren.
Wanneer een mens zich niet ontwikkelt dan blijft ie een “dier”.
In welke mate luk je erin om te demonstreren wie je bent en te kunnen zeggen “ik ben die ik ben en ik ben wie ik worden zal.”

Word bewust! Word wakker!
Levenskunst is: volg je hart!

Hoe verder je je spiritueel ontwikkelt hoe “alener” je staat. Je ontmoet gelijken op de bergtop. Neem initiatief! Durf!

Eric Schneider is psycholoog. Na het bestuderen van diverse therapeutische benaderingen richtte hij zich vooral op NLP waarin hij sinds 1988 trainingen geeft als internationaal erkend NLP-trainer. Daarnaast gaat zijn aandacht vooral uit naar een groter inzicht in het individueel en structureel functioneren van de mens. Hij bestudeert daarom ook verschillende filosofieën, diverse metafysica´s en ontwikkelde een duidelijk inzicht in de psychologie van de spirituele ontwikkeling.

Meer informatie:
http://www.dekleinebron.be/index.php?page=detail&id=2369#sthash.7UnScLq6.dpuf

take down
the paywall
steun ons nu!