De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dokters van de Wereld start met griepvaccinatiecampagne bij daklozen en mensen zonder toegang tot zorg

Dokters van de Wereld start met griepvaccinatiecampagne bij daklozen en mensen zonder toegang tot zorg

De medische humanitaire organisatie Dokters van de Wereld is gestart met een grootschalige vaccinatiecampagne bij daklozen en mensen zonder toegang tot zorg. Tot eind december trekken mobiele teams van artsen en verpleegkundigen naar hotspots om er de meest kwetsbare mensen in onze land te vaccineren tegen de griep.

maandag 16 november 2020 17:29
Spread the love

 

“We richten ons op een bijzonder kwetsbaar publiek: mensen die totaal zijn uitgesloten van zorg en daklozen die worden blootgesteld aan zeer moeilijke omstandigheden op straat. Het verblijf van daklozen in opvangcentra maakt vaccinatie nog urgenter, omdat in deze ruimtes veel mensen onder één dak verblijven en de kans op besmetting groter wordt”, vertelt Sebastien Kervyn, hoofd van de vaccinatiecampagne bij Dokters van de Wereld.

Door de beperkte voorraad aan vaccins, richt de vaccinatiecampagne zich in eerste instantie tot de meest kwetsbaren: mensen met onderliggende chronische ziektes zoals diabetes of hartproblemen, 65+-ers of daklozen met comorbiditeit.

Thuisloos + Covid-19 + griep = gevaarlijke cocktail

De daklozenpopulatie is uitermate kwetsbaar voor COVID-19: daklozen kampen bovengemiddeld met gezondheidsproblemen die bij zowel griep als een COVID-19- besmetting kunnen zorgen voor complicaties. Bovendien kunnen daklozen zich veel minder goed beschermen tegen beide virussen omdat ze op straat of in gesatureerde opvangcentra leven waar sociale afstand en ventilatie moeilijker is. Daarbij komt dat het gros van de patiënten zijn uitgesloten van het reguliere zorgsysteem en minder toegang hebben tot basismateriaal zoals maskers of desinfectiemateriaal.

Naar de leefwereld van daklozen

Concreet trekken medische teams van Dokters van de Wereld naar een hele reeks plekken waar daklozen zich bevinden: “Dat gaat van onze zorgcentra in Antwerpen & Brussel, opvangcentra of hotels waar daklozen overnachten, sociale restaurants, de humanitaire hub, en via de zorgbus van Dokters van de Wereld die naar de leefwereld trekt van daklozen in en rondom (metro)stations.

In deze eerste fase worden 450 griepvaccinaties voorzien. Kervyn: “Maar omdat ook wij kampen met een nakend tekort aan griepvaccins moeten we dit na deze eerste fase herevalueren.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!