De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Doem & Wrok

Doem & Wrok

donderdag 6 november 2014 11:31
Spread the love

Een tijd geleden, nog vóór de verkiezingen van mei 2014, had ik voor het eerst eens een gesprek over politiek met een NVA-lid. Ik was verrast door het doemdenken en pessimisme waaraan hij zich overgaf. Alsof onze economie en ons land op het punt staan in te storten.

En toen las ik vandaag dit.

Over de zogenaamde ‘totalitaire verlokking’ is al veel geschreven. In De anatomie van het fascisme beargumenteert Robert Paxton dat angst en toekomstpessimisme ‘activerende hartstochten’ van het fascisme zijn. Het geloof dat er binnen de gevestigde orde geen betere toekomst voor je weggelegd is, zwakt het geloof in die orde zelf af en wakkert een ressentiment (wrok) ertegen aan. In ons geval: tegen de democratische orde.
Dat sluit aan bij wat de Duitse filosoof Max Scheler al in het interbellum treffend beschreef. Antidemocratische opvattingen worden gevoed door ressentiment. Ressentiment wordt aangewakkerd door angst en onmacht. En het gevoel van onmacht, toekomstpessimisme en het onvermogen om een succesvol leven op te bouwen, zijn vaak een gevolg van sociale ongelijkheid en immobiliteit. Sociale ongelijkheid en immobiliteit zijn drijfveren van het antidemocratisch ressentiment. Scheler nam dat waar in de Weimarrepubliek.

Einde citaat.

Bovenstaand citaat komt uit een opiniestuk door Alicja Gescinska in De Morgen van 06/11/14. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dit stuk helemaal niet over de NVA handelt, maar over moslimfundamentalisme. En toch denk ik dat ook u de link opgemerkt heeft.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!