De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Documentaire: Allemaal samen

Documentaire: Allemaal samen

donderdag 9 februari 2017 12:44
Spread the love

Hoe feministen van Women on Farms het verschil maken

Hoe is het om te leven als zwarte vrouw op het platteland in Zuid-Afrika? Ontdek het in de documentaire ‘Allemaal samen’.

Wereldwijd is het knokken voor vrouwen. Ze krijgen vaak minder loon naar werk dan mannen, moeten meestal alleen het huishouden doen en hebben meer kans om het slachtoffer te zijn van geweld. In Zuid-Afrika vinden ze elkaar in hun strijd voor gelijkheid.

Al twintig jaar strijdt de feministische organisatie Women on Farms voor vrouwen in landelijk Zuid-Afrika. Dat is nodig, want vrouwen hebben het er niet gemakkelijk. De maatschappij verwacht enorm veel van hen en toch komen ze vaak op de laatste plaats.

Twee feministen van het eerste uur, ‘Auntie’ Stienie en ‘Auntie’ Jacoba, maar ook twee jonge vrouwen vertellen hun persoonlijke ervaringen. De beperkte toegang tot gezondheidszorg, geweld op basis van gender, de afhankelijkheid van vrouwen ten opzichte van hun partner en de slechte arbeidsomstandigheden komen allemaal aan bod. Maar de documentaire toont vooral de kracht van de vrouwen.

Met de hulp van Women on Farms en FOS hebben ze nu voldoende zelfvertrouwen en kennis om misbruik en onrecht aan de kaak te stellen. En ze vinden steun bij elkaar, want samen staan ze sterk. Of zoals ‘Auntie’ Stienie het in het filmpje formuleert: “Niet één, niet twee, niet drie, allemaal tesaam.”

take down
the paywall
steun ons nu!