De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Diversiteit is een reis

Diversiteit is een reis

zaterdag 14 november 2020 09:57
Spread the love

Normaal werd dit weekend in Halle de vierdaagse ‘Het zwart-wit denken voorbij’ georganiseerd. Omdat de volledige November Wereldmaand echter werd geannuleerd wegens de corona-omstandigheden kon ook dit programma niet doorgaan. Het schrappen van de evenementen betekent echter geen stop op het engagement van de initiatiefnemers van het ‘Zwart-wit denken voorbij’ .

‘Hou vol’

Minister van Samenleven Bart Somers ging normaal op 16 november komen spreken in Halle tijdens de November Wereldmaand als sluitstuk van het gezamenlijk initiatief ‘Het zwart-wit denken voorbij’. Door de coronacrisis is deze ontmoeting noodgedwongen geannuleerd. Naar aanleiding hiervan stuurde minister Somers volgende boodschap : ‘Graag had ik komen spreken. Maar november ziet er dit jaar onverwacht heel anders uit. De toestand is bijzonder zorgwekkend. We moeten de strijd tegen corona samen voeren. Elk van ons heeft een belangrijke verantwoordelijkheid. Elk van ons kan het verschil maken. Het engagement van de November Wereldmaand om van de wereld een betere plek te maken blijft nodig. We mogen niet vervallen in verzuring en zwart-wit denken. Blijf moedig verder werken zonder taboes. Problemen benoemen, en vooral werken aan oplossingen. Op die manier maken we van samenleven in diversiteit een succes. Zorg voor elkaar. We raken hier door. Nu volhouden.”

‘Afspraak in 2021’

Omdat een fysiek programma in het Wereldcafé en daarbuiten niet kon doorgaan werd een virtueel vervangprogramma en een muurkrant aangemaakt op de website van Mondiaal Halle waarop iedereen het verdere actuele verloop met betrekking tot het gezamenlijk initiatief ‘Het zwart-wit denken voorbij’ kan volgen en meemaken.
Zaken die nu goed lopen zijn onder meer de dagelijkse columns die verschijnen. Het burgerinitiatief Mondiaal Halle heeft ervoor gekozen om zich gedurende de november wereldmaand dagelijks online te tonen via de publicatie van een originele column vanaf een Halse keukentafel.
Het geplande interlevensbeschouwelijk in de Basiliek wordt uitgesteld, maar de uitwisseling en samenwerking om tot dit initiatief te komen gaat echter niet verloren. Het is de bedoeling om enthousiast verder te werken. Het event was wel de kers op de taart, maar het gezamenlijk afgelegde traject gaat door : diversiteit is ook in Halle een gezamenlijke reis en verkenningstocht. Omdat deze nieuwe lockdown ook een punt van verdieping kan zijn is er op zondag 15 november een volledige dag van meditatie beoefening vanuit de dojo van Halle die je online kunt volgen.
De voorziene workshop (13/11) “Wonden, veerkracht en hoop” met Naima Charkaoui werd succesvol vervangen door een webinar (online event) op vrijdag 13 november.
De wandeling en de fietstocht langs koloniale sporen in Halle worden verschoven naar een later te bepalen datum. Ondertussen wordt het dekoloniseringsparcours in Halle verder op punt gesteld. Dekoloniseer Halle doet hierbij de oproep : suggesties, tips en inbreng blijven welkom. Doel is dit parcours te gieten in een handige app.

‘Zwart-Wit denken voorbij’

Ondanks de annulering eenpositief en optimistisch geluid : “De diverse activiteiten die in de steigers werden gezet voor de November Wereldmaand editie 2020 door de verenigingen betrokken bij ‘Het zwart-wit denken voorbij’ gaan deze ook voor de editie 2021 opnieuw programmeren. Natuurlijk zullen we daarbij rekening houden met de lessen die we dit jaar geleerd hebben. Met plezier werken we ondertussen mee en delen we graag de diverse initiatieven die op een veilige manier en overeenkomstig de corona-maatregelen worden genomen in het kader van de November Wereldmaand 2020. Het ‘Zwart-Wit denken voorbij’is een proces van verdieping, verbreding en verbinding omtrent diversiteit in de lokale samenleving. We blijven in contact en gesprek om samen van Halle een betere plek te maken.”


‘ en laat die wereldbol alstublieft staan in december’

Tot slot deze oproep vanuit Mondiaal Halle : laat die wereldbol rond het beeld van Servais op de Grote Markt van Halle ook in december staan als symbool en teken dat de wereld niet zwart-wit is, ook niet in deze coronatijd, en ieder van ons een lichtpuntje kan zijn in de wereldwijde strijd tegen de coronacrisis.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!