De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dit kan gewoon echt niet meer

Dit kan gewoon echt niet meer

vrijdag 28 augustus 2015 21:38
Spread the love

Dit kan echt, echt niet meer. Iedereen die nu nog één keer ook maar iets slechts zegt over ‘de vluchtelingen’, then go to hell!! (Tip: Probeer Syrië eens).

U zult het misschien niet allemaal even graag horen, maar, kijk, daar gaan we: de wereld wordt nooit meer hetzelfde als 10 of 20 of 30 jaar geleden. Er zullen niet plots minder vluchtelingen of asielzoekers naar Europa komen, wat we ook proberen. En als u dat een probleem vindt, dan hebt u dikke pech. U zult met uw probleem moeten leren leven.

Nog iets dat u misschien niet allemaal even graag zal horen, is dat het niet de ‘schuld’ is van de vluchtelingen, noch van de bevolking of de machthebbers in de landen waar ze vandaan komen, dat ze vluchten en hier aankloppen. Europa is er zelf verantwoordelijk voor. Niet enkel zijn geschiedenis of zijn huidige politiek, maar bij uitbreiding u en ik ook.

Toen we, op grote schaal vanaf de 19e eeuw, onbeschaamd Afrika begonnen leegroven, en halve bevolkingsgroepen uitroeiden door ziektes en slavernij, toen we vanaf de jaren ’50 allemaal plots een auto wilden en olie uit het Midden-Oosten begonnen te pompen, toen, hebben we de ‘massale stroom vluchtelingen’ geschapen. En nu we elke dag nog alle groenten en fruit over heel de wereld in de supermarkt om de hoek voor dumping-prijzen willen, alsook een kast uitpuilend van goedkope kledij en allemaal een computer, smartphone, tablet, of gelijk wat, scheppen we steeds maar nieuwe vluchtelingen, elke dag opnieuw, elke maand een aantal duizend meer.

Ten eerste hebben we zelf alle grenzen geopend. De grootste migranten waren we, geen arme vluchtelingen, maar wel grote economische profiteurs. Ten tweede hebben we ons verrijkt ten koste van de landen ‘in het zuiden’. Door onze vreetzucht om alle vissen in de zee voor onszelf te vangen, creëer je situaties waarbij een visser in Afrika plots geen vis meer vindt. Door onze gierigheid betalen we de bananenboer een hongerloontje, tot we plots ook zijn bananen niet meer willen, want een ander land biedt er goedkopere aan. Een vader en een moeder die hun kinderen niet kunnen onderhouden, die gaan tot het uiterste om hun kinderen te redden. Dat zijn dan de economische profiteurs. Zou u nu echt het leven van uw kinderen riskeren om ietsje rijker te kunnen worden?

Ik hoop dat onze verantwoordelijkheid voor klimaatvluchtelingen niet uitgelegd moeten worden. Hout wilden we, en zo goedkoop mogelijk, alsook koffie, en zoveel meer. Met onvruchtbare bodems, droogtes,…. en armoede tot gevolg. Nog een boel ‘economische profiteurs’ erbij dus.

En dan hebben we nog, wat we graag ‘de echte vluchtelingen’ noemen. Oorlogsvluchtelingen. Ook daar hebben we mee de lont in het kruitvat aangestoken. Betaalbare olie? Dacht u nu echt dat dat er ging zijn zonder politieke touwtrekkerij, zonder steun aan dictators of rebellen, met nog meer oorlog als gevolg? Of dat wij helemaal niets te maken hebben met de miljoenen Palestijnse vluchtelingen wiens land wij uit schuldgevoel maar aan een andere bevolkingsgroep gegeven hebben?

Akkoord, die oorlogsvluchtelingen zijn wel zielig. Maar uit medelijden, schuldbesef of verantwoordelijkheidsgevoel iedereen zomaar binnenlaten, dat gaat toch ook niet? Wat met het aanzuig-effect enzo? Eerlijk, het grootste aanzuig-effect is wel ons blijvende gebazel over mensenrechten, democratie en onze superieure beschaving. De Afghanen hebben we in al onze goedheid bevrijd van een vreselijk regime, flyers ronddelend dat ze met ons in goede handen waren, dat wij over hun mensenrechten zouden waken. Onszelf nog steeds uitroepend tot het beloofde land, creëert dat dan geen aanzuig-effect? 

En over wie en welke aantallen we het nu echt hebben, kan ik niet beter uitleggen dan Hans Rosling dat doet. Check https://www.youtube.com/watch?v=0_QrIapiNOw (filmpje van 3 minuten). Hij legt heel helder en duidelijk door middel van blokjes uit dat van de 12 miljoen vluchtelingen in Syrië, er 8 miljoen in Syrië zelf onderdak zoekt. 4 miljoen wordt opgevangen in de naburige landen: Jordanië, Libanon en Turkije. 250 000 zijn tot in Europa geraakt. Dat is nog geen 2%. Verspreid over heel de EU. Hallelujah.

Geen vluchtelingen zullen er pas zijn in een ideale wereld, waar nergens oorlog en nergens honger is. Maar voorlopig is er geen andere oplossing dan ze opvangen. En troost u: door de open grenzen is Vlaanderen de derde rijkste regio ter wereld geworden. Zo slecht hebben we het hier dus nog niet.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!