De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dit is het manifest voor verandering van de jeugd van Gaza!
Gaza, Jeugd, Free Gaza, Manifest -

Dit is het manifest voor verandering van de jeugd van Gaza!

maandag 3 januari 2011 20:39
Spread the love

Dit is het manifest voor verandering van de jeugd van Gaza! (GYBO Manifesto in Dutch)

Fuck Hamas. Fuck Israel. Fuck Fatah. Fuck de VN. Fuck de UNWRA. Fuck de VS! Wij, de jeugd van Gaza, zijn Israël, Hamas, de bezetting, de schendingen van mensenrechten en de onverschilligheid van de internationalegemeenschap zo zat! We willen schreeuwen en door de muur van stilte, onrecht en onverschilligheid heen breken zoals de Israëlische F16’s door de geluidsbarrière heen breken; schreeuwen uit alle macht van onze ziel zodat die immense frustratie vanwege de kutsituatie waar we in leven die ons opvreet naar buiten kan; we zijn als luizen die tussen twee nagels kapotgedrukt worden, die een nachtmerrie in een nachtmerrie leven, geen ruimte voor hoop, geen ruimte voor vrijheid. We worden misselijk van het vermalen worden in deze politieke strijd; misselijk van pikzwarte nachten met vliegtuigen die boven onze huizen cirkelen; misselijk van onschuldige boeren die in de bufferzone worden neergeschoten omdat ze op hun land aan het werken zijn; misselijk van gasten met baarden die met geweren rondlopen en hun macht misbruiken, jongeren die demonstreren voor waar ze in geloven in elkaar slaan of in de gevangenis gooien; misselijk van de muur van schande die ons scheidt van de rest van ons land en die ons gevangen houdt in een stukje land ter grootte van een postzegel; misselijk van te worden neergezet als terroristen, zelfgekweekte fanatici met explosieven in onze zakken en het Kwaad in onze ogen; misselijk van de onverschilligheid de internationale gemeenschap, de zogenaamde experts in het uitspreken van bezorgdheid en het opstellen van resoluties maar lafaards in het afdwingen van wat dan ook waar ze het over eens zijn; we zijn misselijk en doodmoe van het leven van een kutleven, door Israël opgesloten in een gevangenis, door Hamas in elkaar geslagen en volledig genegeerd door de rest van de wereld.

Er groeit een revolutie bij ons van binnen, een immense ontevredenheid en frustratie die ons kapot zal maken tenzij we een manier vinden om deze energie in iets te kanaliseren dat de status quo ter discussie kan stellen en ons een soort hoop kan geven. De laatste druppel die onze harten liet beven van frustratie en wanhoop gebeurde op 30 november jl., toen officials van Hamas het Sharek Youth Forum, een toonaangevende jongerenorganisatie (www.sharek.ps) binnenvielen met hun geweren, leugens en agressie, iedereen naar buiten gooiden, sommige in de gevangenis gooiden en Sharek verboden om verder te werken. Een paar dagen later werden demonstranten voor het kantoor van Sharek geslagen en een aantal van hen opgesloten. We maken echt een nachtmerrie binnen een nachtmerrie mee. Het is moeilijk om woorden te vinden voor de druk waaronder we leven. We hebben maar net de Operatie Gegoten Lood overleefd, waarin Israël heel effectief ons naar de klote bombardeerde, duizenden huizen en nog veel meer levens en dromen kapotmaakte. Ze raakten niet van Hamas af, wat de bedoeling was, maar joegen ons wel permanente angst aan en gaven iedereen een posttraumatisch stress-syndroom, want we konden nergens heen vluchten.

We zijn jongeren met een verzwaard hart. We dragen een zo immens gewicht met ons mee dat we moeite hebben om een zonsondergang te genieten. Hoe kan je daarvan genieten als donkere wolken de hemel kleuren en deprimerende herinneringen aan onze ogen voorbij trekken elke keer als we ze sluiten? We glimlachen om de pijn te verbergen. We lachen om de oorlog te vergeten. We hopen verder om niet hier en nu zelfmoord te hoeven plegen. Tijdens de oorlog kregen we het onmiskenbare gevoel dat Israël ons van de aardbodem wilde vegen. De laatste jaren heeft Hamas alles wat ze kon gedaan om onze gedachten, ons gedrag en onze ambities te controleren. We zijn een generatie van jonge mensen die gewend zijn om oog in oog te staan met raketten, die een zoals het lijkt onmogelijke missie moeten uitvoeren van het leven van een normaal en gezond leven, en nog maar net worden getolereerd door een gigantische organisatie die zich in onze samenleving heeft verspreid als een kwaadaardig kankergezwel, dat zowel chaos veroorzaakt en effectief alle levende cellen, gedachten en dromen op zijn weg doodt, als dat het mensen verlamt met zijn terreurregime. En dan hebben we het nog niet over de gevangenis waarin we leven, een gevangenis die in stand wordt gehouden door een zogenaamd democratisch land.

De geschiedenis herhaalt zich op haar meest wrede manier en niemand schijnt het te boeien. We zijn bang. Hier in Gaza zijn we bang om gearresteerd, verhoord, geslagen, gemarteld, gebombardeerd en gedood te worden. We zijn bang om te leven, omdat elke stap die we doen goed overwogen en overdacht moet worden; er zijn overal beperkingen, we kunnen ons niet bewegen als we willen, zeggen wat we willen, soms kunnen we niet eens denken wat we willen want de bezetting heeft onze hersens en harten zo vreselijk bezet dat het pijn doet en veroorzaakt dat we eindeloos veel tranen van frustratie en woede willen vergieten!

We willen niet haten, we willen deze gevoelens allemaal niet voelen, we willen geen slachtoffers meer zijn. GENOEG! Genoeg pijn, genoeg tranen, genoeg lijden, genoeg controle, beperkingen, onrechtvaardige rechtvaardigingen, terreur, uitvluchten, bombardementen, slapeloze nachten, dode burgers, zwarte herinneringen, troosteloze toekomst, een heden dat pijn doet aan onze harten, gestoorde politiek, fanatieke politici, religieus gelul, genoeg opsluitingen. WIJ ZEGGEN STOP! Dit is niet de toekomst die we willen!

We willen drie dingen. We willen vrij zijn. We willen de mogelijkheid hebben om een normal leven te leiden. We willen vrede. Is dat teveel gevraagd? We zijn een vredesbeweging die bestaat uit jongeren in Gaza en sympathisanten elders die niet zullen rusten tot iedereen in de hele wereld de waarheid over Gaza kent en wel op zo’n manier dat geen zwijgende toestemming of luide onverschilligheid geaccepteerd zal worden.

Dit is het manifest voor verandering van de jeugd van Gaza!

We zullen beginnen met het kapotmaken van de bezetting die ons omgeeft, we zullen ontsnappen uit deze mentale gevangenis en onze waardigheid en zelfrespect terugkrijgen. We zullen met opgeheven hoofden lopen ook al zullen we tegenstand ontmoeten. We zullen dag en nacht werken om deze vreselijke omstandigheden waaronder we leven, te veranderen. We zullen dromen bouwen waar we muren tegenkomen.

We hopen dat jij – ja jij die dit manifest nu leest! – ons kan steunen. Om uit te vinden hoe, schijf op ons prikbord of neem rechtstreeks contact met ons op: freegazayouth@hotmail.com.

We willen vrij zijn, we willen leven, we willen vrede.

VRIJE JEUGD VAN GAZA 

vertaling: Ronald Matthijssen
bron: facebook

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!