De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Directeur Emergency op bezoek in Brussel

Directeur Emergency op bezoek in Brussel

vrijdag 30 april 2010 01:36
Spread the love

Dinsdagavond, Piola Libri, een literair café in de europese wijk. Mensen, de meesten van italiaanse origine, verdringen zich met een Spritz of Martini in de hand. Allen zijn aanwezig om het korte bezoek van Gino Strada, directeur van Emergency, mee te maken.

Deze organisatie, die al sinds 1994 gratis medisch-chirurgische bijstand verleent aan burgerslachtoffers, slachtoffers van antipersoonsmijnen en armoede in de zwaarste oorlogsgebieden, stond de laatste dagen in de politieke schijnwerpers in Italië. In het verleden zocht de organisatie vaak zelf de controverse op. Gino Strada: “ Verzorgen wij talibanstrijders? Ja zeker. Dat denk ik toch. Wij vragen nu éénmaal niet tot welk kamp een gewonde behoort”.

De mediastorm van de voorbije dagen was niet gepland. Op 10 april werden negen medewerkers van een door Emergency gerund hospitaal in Lashkar-Gah, in de provincie Helmond in Afghanistan, gearresteerd door leden van de Afghaanse geheime dienst en van de NATO.

In het ziekenhuis werden kogelvrije vesten, munitie en explosieven gevonden. De negen werden verdacht een aanslag voor te bereiden op de lokale gouverneur, Gulab Mangal. Na enkele dagen van weinig informatie en veel speculatie werden drie Italianen vrijgelaten op 18 april. Van de initiële beschuldigingen blijft niets over. Het ziekenhuis is intussen gesloten en de situatie van de overige zes is onzeker.

Doorn in het oog

Volgens Gino Strada is dit duidelijk het gevolg van de stellingname van de organisatie tegen deelname van Italië aan de oorlog in Afghanistan en Irak. Het hospitaal is een doorn in het oog van de landen die deelnemen aan de oorlog, “ Wanneer 34 procent van de patiënten bestaat uit getroffen kinderen, die jonger zijn dan 14 jaar, dan kunnen wij daar niet over zwijgen.”

De recente gebeurtenissen lijken een nieuwe en zeer harde poging om Emergency uit het gebied weg te krijgen. Gino Strada is in elk geval niet van plan dit te laten gebeuren, “Het ziekenhuis van Lashkar-Gah is het enige in de ‘warmste’ oorlogszone van het moment. Daarom vind ik dat we het moeten heropenen. met dat werk zal ik me de volgende twee maanden bezig houden.”

Vandaag ging Gino het werk van Emergency toelichten bij de Europese commissie en instanties. De organisatie is ook bezig met de oprichting van een werkgroep in Brussel, om het europees lobbywerk kracht bij te zetten. Een 80-tal sympathisanten sloot zich al bij het platform aan.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!