De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dienstenchequesector in actie op 6 December

Dienstenchequesector in actie op 6 December

donderdag 9 december 2021 12:16
Spread the love

Dienstenchequesector in actie

Werkers van de dienstenchequesector zijn tot actie overgegaan deze zesde december 2021 om 09 uur, hoewel  het zeer koud  weer, de verkeershinder, de pandemie, waren ze  vastberaden en geestdriftig .

Samen met hun vakbonden ABVV en ACV hielden ze een betoging aan de kantoren van de firma Daoust aan de chique  Louiza-poort  te Brussel. Ook zo bij de hoofdzetel van, “het poetsbureau” in Limburg.

WAAROM? Er zijn genoeg redenen,  want het patronaat de zogezegde “werkleveraars” van  federgon die bedrijven zoals Daoust verenigt  “geven”  hen zo weinig respect, inkomsten en  menselijke werkomstandigheden .  Deze heren weigeren dan nog wel aan de onderhandelingstafel te gaan.

De actievoerders hadden pindanoten meegebracht, als verwijzing aan de peanuts  dat  deze heren hen geven of beter gezegd verkopen voor hun moeilijk soms gevaarlijk werk in  bedrijven   en woningen.  Het patronaat wil wel de lonen verhogen met 0.4%  dit is 0.05 euro per uur!

De werkers eisen boven een rechtvaardige loonopslag een verbetering van de werkomstandigheden en verhoging van de verplaatsingskosten. Voor deze moeten de werkers zelf ophoesten want ze worden maar vergoed aan 2 centiemen per afgelegde km, dit terwijl de ambtenaren vergoed worden aan 37 cent per km. Velen moeten ook zelf de parkingskosten betalen. Hoe alle prijsverhogingen betalen, de huur, de energie, geneesmiddelen en andere noodzakelijke levensmiddelen.  Een peiling liet weten dat 43% een doktersbezoek of medicamenten kopen uitstelden.  Ondervraagd over de levensduurte zeiden meerdere dat de prijzen sinds het begin van de pandemie wel  met 20 percent verhoogde.

De tegenwoordige lonen zijn maar 12€ bruto per uur, er is geen vergoeding voor de wachttijd  tussen 2 afspraken. Dit maakt het allemaal nog moeilijker  om een  familieleven  te houden en er zijn veel  eenoudergezinnen wat het hen nog moeilijker maakt.  Er werd hen wegens de coronagevaren  lang geleden een belofte gedaan van een premie tot 500euro waarvan niets te zien is.

Nochtans hebben deze bedrijven goede winsten gemaakt, zo heeft Daoust in 2019 toch 7 miljoen aangegeven en in het jaar 2020 is dat nog 650.000€. We hebben de boekhouding niet kunnen inkijken he. Aangezien de patroons niet willen luisteren zullen ze moeten voelen.

Zonder onderhandelingen  zullen er nog minstens twee weken actie gevoerd worden.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!