De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Deze ‘9 de Julio’ in Argentinië was vooral de militarizatie opvallend

Deze ‘9 de Julio’ in Argentinië was vooral de militarizatie opvallend

woensdag 10 juli 2024 01:10
Spread the love

President Milei coqueteert met het militarisme. Als hij kan maakt hij een vergelijking met de dictatuur in Argentinië die bijzonder hard was. Vandaag was het de dag van de onafhankelijkheid in Argentinië, die vol was van militair geparadeer en show vertoningen van de president. Het is niet duidelijk wat er aan de hand is in Argentinië, we vrezen het ergste.

Op 9 juli 1816 verklaarde Argentinië officieel haar onafhankelijkheid van Spanje tijdens het Congres van Tucumán. De minister van buitenlandse zaken bezocht Tucumán, terwijl het eigenlijk de bedoeling is dat de president dat doet. Milei had het veel drukker met een onofficiëel bezoek bij Bolsonaro terwijl hij eerder bij de vergadering  van de koepel van de Mercosur moest zijn.

Milei liep op 9 juli als een man zonder geweten door Buenos Aires omsingeld door enkele bodyguards en getrouwen. Ondertussen zagen we de Veteranen van de Malvinas oorlog paraderen in de hoofdstad. Ze werden mooi in positie gebracht door jongere militairen. Ruiters die het leger van de San Martin voorstelden werden ook bij de show betrokken.

Militarisme ligt heel gevoelig, toen Férnandez verkozen werd zagen we T-shirten van de militaire dictatuur in het straatbeeld. Vier jaar later zijn de restanten daarvan weer aan de macht. Het zal altijd een bond allegaartje zijn, maar genoeg om Bolsonaro en Milei aan de macht te brengen.

Is dit de rigor mortis van extreem-rechts in Latijns-Amerika, we denken het niet omdat ze aan populariteit en aanhang hebben gewonnen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!