De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dexia op het Russel tribunal on Palestine !
België, Oorlog en bezetting, Israël koloniseert - Dexia financiert, Palestine, Russel Tribunal,, Ken Loach,, London -

Dexia op het Russel tribunal on Palestine !

zaterdag 20 november 2010 02:25
Spread the love

 Van zaterdag 20 tot maandag 22 november 2010 wordt in Londen de tweede sessie van het ‘Russell Tribunal on Palestine’ georganiseerd. Tijdens dit tribunaal, waar burgers het woord nemen, zal beoordeeld worden of bedrijven die winst slaan uit de bezetting van Palestina het internationaal recht schenden. Ook Dexia zal beoordeeld worden.

Het Tribunaal haalde zijn mosterd bij het ‘International War Crimes Tribunal’ dat opgericht werd in 1966 om de oorlogsmisdaden in Vietnam te onderzoeken en te beoordelen op basis van het internationaal recht. Betrand Russell, Nobelprijswinnaar voor Literatuur in 1950, was de man die het initiatief nam. Hij werd gesteund door Jean-Paul Sartre die het tribunaal voorzat. Het tribunaal werd bekend als het ‘Russell Tribunal‘.

Het Russell Tribunal on Palestine (RToP) wil het nut van het internationaal recht als basis voor een oplossing in het Israëlisch-Palestijns conflict herbevestigen. Het wil het falen van de toepassing van het internationaal recht in kaart brengen en alle partijen veroordelen die hiervoor verantwoordelijk zijn, onder het toeziend oog van de publieke opinie.

Staten zwijgen, burgers nemen het woord

Opvallend aan dit tribunaal is dat Israël als dusdanig geen partij is. De talloze VN-resoluties, de uitspraak van het Internationaal Strafhof in Den Haag over de bouw van de Muur op 9 juli 2004 enz… hebben de verantwoordelijkheid van Israël al uitgebreid in kaart gebracht. Het RToP focust daarentegen op zogenaamde ‘derden’. Tijdens de eerste sessie van het RToP in Barcelona werd de verantwoordelijkheid van de Europese Unie en de individuele lidstaten onder de loep genomen. Op basis van een tweedaagse zitting schreef de jury* een uitgebreid verslag. Je kan het hier nalezen.

De derde sessie van het RToP wordt van 20 tot 22 november georganiseerd in Londen. Deze keer zijn het geen landen maar bedrijven die de revue passeren. Dat bedrijven profiteren van de bezetting van Palestina, dat is al lang geen nieuws meer. De vraag die tijdens het RToP onderzocht wordt is echter: zijn internationale bedrijven medeplichtig aan de Israëlische mensenrechtenschendingen, de schendingen van het internationaal humanitair recht en oorlogsmisdaden?

Vier verschillende sectoren zullen onderzocht worden:

  • bedrijven die actief zijn in infrastructuurwerken,
  • buitenlandse banken en andere financiële instellingen die diensten leveren aan de illegale kolonies,
  • bedrijven die productie-eenheden hebben in de kolonies en de industriële zones in de Westelijke Jordaanoever en van daaruit exporteren en tot slot
  • buitenlandse bedrijven die actief zijn in de oorlogs-, koloniserings- en repressie industrie in de bezette Palestijnse Gebieden.

Dexia in de beklaagdenbank

Voor elk onderwerp worden er specialisten en bevoorrechte getuigen uitgenodigd die de verschillende cases zulllen voorleggen. Ook de bedrijven die in de beklaagdenbank zitten werden uitgenodigd om zich te verdedigen tegenover de beschuldigingen.

Dexia, die illegale kolonies in de bezette Palestijnse gebieden financiert, is in België veruit het bekendste bedrijf dat door het RToP beoordeeld wordt. Maar het is zeker niet het enige bekende bedrijf in de lijst. Een kort overzicht.

Veolia: Dit Franse bedrijf is betrokken bij de bouw van een tramlijn tussen West-Jeruzalem en de kolonie Ma’ale Adumim. In België kennen we Veolia als bedrijf in afvalbeheer maar het is ook actief in de sector van het publiek transport.

Carmel Agrexco: Dit Israëlische bedrijf kennen we vooral van fruit en groenten die in vele Belgische supermarkten worden verkocht. Veel van deze producten worden verbouwd in de Jordaanvallei in de bezette Westelijke Jordaanoever.

Ahava: Ahava is een groot Amerikaans cosmeticabedrijf. Een deel van het assortiment dankt zijn heilzame werking aan grondstoffen die uit de Dode Zee komen. De Dode Zee ligt in de bezette Westelijke Jordaanoever.

Soda Club: Dit Israëlische bedrijf maakt de laatste jaren ook opgang in België. Het verkoopt systemen om je kraantjeswater om te zetten in spuitwater.

PFZW: Onze Noorderburen kennen PFZW als het tweede grootste pensioenfonds van Nederland. PFZW kondigde begin deze week aan dat het een hele reeks investeringen in Israëlische bedrijven heeft stopgezet. Nu is het nog wachten op het stopzetten van hun investeringen in Dexia!

Caterpillar: Iedereen kent Caterpillar van zijn werkkleding en machines. Caterpillar bulldozers worden gebruikt om met de regelmaat van de klok Palestijnse huizen met de grond gelijk te maken.

G4S: Group 4 Security is een Brits beveiligingsbedrijf dat ook in België actief is. G4S baat check-points uit in de bezette Palestijnse gebieden en steekt zo een Shekel op zak door het Israëlische leger een handje te helpen.

Cement Roadstone Holdings: Dit bouwbedrijf is actief in de bouw van de Muur.

Elbit, EDO ITT en Raytheon: Drie bedrijven in de militaire en beveiligingsindustrie die profiteren van het enorme veiligheidsbudget dat Israël besteedt.

Publiek?

De zittingen van het Russell Tribunal zijn openbaar en dit in de meest publieke manier mogelijk. Je kan namelijk alle sessies via live-streaming volgen op de website van het RToP.  http://www.russelltribunalonpalestine.com/en/live . De presentatie van de bewijzen over Dexia kan je volgen op zondag 21 november tussen 10.30 u. en 11.40 u.

Tot slot nog dit: Het RToP wordt gesteund door een hele schare bekende koppen. Hieronder een kort RToP-promotiefilmpje waarin onder andere filmmaker Ken Loach het woord neemt. ‘t Kan maar helpen, niet?

Mairead Corrigan Maguire, Nobel Peace laureate 1976, Northern Ireland – Gisèle Halimi, lawyer, former Ambassador to UNESCO, France – Ronald Kasrils, writer and activist, South Africa – Michael Mansfield, barrister, President of the Haldane Society of Socialist Lawyers, United Kingdom – José Antonio Martin Pallin, emeritus judge, Chamber II, Supreme Court, Spain – Cynthia McKinney, former member of the US Congress and 2008 presidential candidate, Green Party, USA – Alberto San Juan, actor, Spain – Aminata Traoré, author and former Minister of Culture of Mali

Foto: José Sanchez – imagenaccion.org,  http://www.flickr.com/photos/tribunalrussellbarcelona/

bron : by Mariof

Luc Schrijvers is lid van Intal

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!