De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Democratie in India staat onder druk

donderdag 23 maart 2023 03:37
Spread the love

Narendra Modi is sinds 2014 eerste minister van India. Ondertussen heeft hij een dusdanig machtsbastion uitgebouwd dat hij de criticasters in het gevang steekt en de oppositie monddood maakt. Het politieke systeem van Modi is gebaseerd op het Hindunationalisme en de politieke cultuur is de gelijkaardige Hindutva. Het lijkt er dus op dat Modi eind dit jaar weer de verkiezingen gaat winnen, maar deze zullen niet eerlijk zijn verlopen en zouden eens het einde van de democratie in India kunnen betekenen.

Bij deze verkiezingen komt de congrespartij, de belangrijkste uitdager van de BJP van Modi met een eengemaakte kandidaat Rahul Gandhi. Toch is de BJP enkel bezig met Gandhi belachelijk te maken en te beschimpen, dus er komen geen echte debatten opgang. Rahul zegt dat de democratie in India zwaar onderdrukt staat en voegt hier aan toe dat als je dit zegt je een illegale uitspraak doet in India.

Enkele dagen geleden werd er nog een moedige Bollywood acteur opgepakt omdat hij beweerde dat de Hindutva van Modi, de cultuur die bollywood moet uitdragen, iets is dat is uitgevonden. Dat blijkt ook zo te zijn in de geschiedenis. Het eerste dat buitenlandse historici zeggen is dat de Hindu’s sinds het einde van de jaren negentig de geschiedenis aan het herschrijven zijn.

Als je een doorsnee Indiër vraagt wat er aan de hand is, dan zeggen ze dat toen de Congrespartij aan de macht was, de Hindu’s aten in India en dat dit nu veel minder vanzelfsprekend is onder de BJP van Modi voor Moslims. Hierdoor ontstaat er heel veel spanningen tussen Moslims en Hindu’s in India. Toch heeft dit een andere geografische spreiding dit is veel minder zo in het zuiden dan in het noorden van India.

Er werd vroeger nog gezegd dat de BJP het einde was van de Congrespartij, maar met de nieuwe leider van de Congrespartij, Rahul Gandhi, zal er rekening moeten gehouden worden. Toch houdt de BJP zich vlot aan de macht door coalities te smeden met andere partijen. Sinds enkele jaren zijn er veel partijen bijgekomen, zo was er vroeger alleen de Congrespartij, De Indische Communistische Partij en de BJP.

Het ziet er dus naaruit dat Modi aan de macht zal blijven omdat hij geen kritiek duldt en zich dus gedraagt als een absolutische heerser. Gandhi zou hem in het buitenland vier maal hebben bekritiseerd en hierdoor wordt Gandhi op het matje geroepen. Als er geen oppositie meer mag gevoerd worden, de geschiedenis herschreven wordt en de ideeën van de BJP als basis van het land worden gebruikt, dan loopt de democratie op zijn laatste benen in India.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!