De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Debian Linux versie 6 gelanceerd
Technologie, Linux, Debian -

Debian Linux versie 6 gelanceerd

woensdag 9 februari 2011 06:03
Spread the love

Niets wereldschokkends in IT land de laatste dagen. Fosdem passeerde vorig weekend, maar dat is een geek event, dus het vermelden amper waard in een sociaal activistische omgeving.

Dus even stilstaan bij de lancering van de 6de grote release van Debian Linux. Weer een Linux hoor ik veel zuchten. Maar voor u een volgend artikel leest, toch even melden dat Debian de basis is van wat velen kennen als ‘Linux’. Debian is open bron software en timmert al jaren aan de weg voor open standaarden. Ubuntu en Knoppix Linux, waarschijnlijk veel gekender als Debian, gebruiken als basis Debian Linux. Zeer veel websites waar u dagelijks naartoe surft, draaien enkel omdat Debian het besturingssysteem is op die servers.

Debian Linux is voor u en mij, dagelijkse Internetgebruikers, even fundamenteel als gezond eten. Het houdt het Internet recht.

Debian verkoopt zichzelf op haar website als volgt: ‘Debian is een vrij besturingssysteem (OS) voor uw computer. Een besturingssysteem is de verzameling van basis- en hulpprogramma’s die er voor zorgen dat uw computer werkt. Debian gebruikt de Linux kernel (de kern van het besturingssysteem, maar de meeste basisprogramma’s komen uit het GNU Project; vandaar de naam GNU/Linux.’ En daarbij is er dus al veel gezegd over de filosofie achter Debian. Debian omvat een schat van ongeveer 29.000 programma’s die je kan downoaden en daarenboven is het ook nog gratis.

Kortom, iedere release van een nieuwe versie van Debian Linux is een kleine IT revolutie die de meeste van ons ontgaat.

Debian website

take down
the paywall
steun ons nu!