De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De dromen van Zuckerberg en Co in historisch perspectief. En de boosheid van China.

vrijdag 23 juli 2021 19:35
Spread the love
‘In plaats van te bellen, zul jij als een hologram in mijn zetel zitten’
Mark Zuckerberg,
ceo van Facebook
De Standaard geeft op vrijdag 23 juli 2021 een interview weer met de stichter en beheerder van Facebook en een handvol andere wereldomspannende netwerken en sociale universa.
“Facebook wordt een meta-universe” zo klinkt het nog.
Kritisch geeft de slimme krant mee: “Op die manier wil hij de aandacht afleiden van zijn problemen”.
Persoonlijk heb ik “strong opions” als ik “dromen” en “voorspellingen” lees als deze.
Ik ben geneigd in stilte te denken, waarbij mijn hersenlob als historicus, als ethisch denkend en voelend wezen, en als dierenkenner en liefhebber geactiveerd worden:
Dan nog liever een apocalyps op aarde. Waarna de mensheid, de volkeren opnieuw in alle soberheid, dicht bij de natuur, met veel kennis van die natuur en respectvol, en zonder hoogtechnologische toestellen door het leven gaat, van generatie tot generatie!…
Evenveel “respect” ervaar ik voor de aberrante dromen en activiteiten van superjongens als de bazen Bezos, Musk en anderen.
In wezen, met of zonder apocalyps (te verstaan in een nieuwe reeks wereldwijde militaire uitbarstingen, of als klimaatchaos die veel vernietigd van infrastructuur en levens) lijkt het mij dat die ijle dromen van Zuckerberg weinig kans hebben werkelijkheid te worden. Mensen als Maarten B. zullen het niet graag lezen (of juist een bevrijdende gedachte vinden), maar de huidige vormen van energievretende internettoepassingen, die het bewustzijn van de mens fragmenteren, die veel ertsen en grondstoffen opgebruiken die we misschien veel beter voor onze nakomelingen laten, als “goede voorouder”, die zijn misschien eerder dan een fase die nog veel ontwikkelingen zal kennen in dezelfde richting, een apotheose. Een Paroxisme.
Ga maar na: de huidige toestand van de zeer westerse, zeer blanke, zeer technische mens-manier van leven, die is er historisch bekeken enkel kunnen komen dankzij twee vormen van zware slavernij en uitbuiting, vergelijkbaar met de macht en praal van Rome destijds.
1. Wij hebben de ecosystemen en de dierenrijkdom (biodiversiteit) overbelast en voor een deel al vernietigd. (Met een boutade: het valt te vrezen dat de haat en de vervloekingen vanwege generaties in volgende eeuwen retroactief onze kansen op meer van dat gaan nihil maken)
2. Wij hadden maar zoveel mechanische slaven zoals treinen, automobielen, wasmachines, computers, rijkdom in gastronomisch aanbod… nadat wij minstens een eeuw lang andere volkeren en culturen min of meer brutaal hadden geknecht, in het gareel gezet om onze kar te trekken.
Beide “bronnen” zullen niet meer in die mate beschikbaar blijven tegen de helft of het einde van de eeuw.
De natuur “slaat hard terug”, en van bepaalde volkeren zoals de Chinezen, valt misschien precies dezelfde reactie te verwachten; misbruik van onze machtspositie zal er zeker niet meer in zitten.
De tijd van het Britse Blanke Imperium, en andere Europese witte, wellicht door zelfhaat aangedreven in hun agressie, is voorbij. De tijd dat grote oorlogsschepen met hun kanonnen de Japanse kuststeden in puin schoten om de markt open te breken, zodat de tiener-keizer Meiji wel moést kiezen voor samenwerking en de weg van industrialisatie. De tijd van de ongelofelijk eigenzinnige en hardvochtige “boksersoorlog”: die moest dienen om de Chinese mensen “kansen” te geven op (zeer verslavend en verwoestend) gebruik van opium; deze militaire actie, die tot voor kort in de geschiedenisboeken werd verzwegen of zeer verbloemd werd vermeld, had zoals vele oorlogen, als doelstelling afzetgebieden voor de nationale productie mogelijk te maken.
N.B. China heeft momenteel de grootste ballistische raketten met uiterst krachtige atoomkoppen van meerdere megaton vernietigingskracht. Als die op een dag op het Navo-hoofdkwartier in ons land neerkomen, met alle schade van dien voor de hele bevolking, kan dat als een wraakreactie gelezen worden, een vergelding. Het geheugen van volkeren blijkt erg goed; de geschiedenis van pakweg vier generaties terug blijft ons bepalen, veel meer dan nerds van klein tot groot schijnen te beseffen. Zou Zuckerberg de toespraak van de Chinese President Xi beluisterd hebben, twee weken terug, naar aanleiding van het feest van x jaar Communistische Partij. Die redevoering waarin slechts twee zinnen werden uitgezonden in het VRT-journaal, waarvan ik mij er een goed herinner: “De blanke zal moeten opletten of hij loopt hard met bloedend hoofd tegen de muur die het Chinese volk is met zijn miljard mensen!”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!