De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De waarde van bestaan als natuurverbonden jager in de visie van Canadese Indianen

donderdag 17 december 2020 20:11
Spread the love

…Nog een bericht dat pogend ogen wil openen over een vaak verkeerd begrepen universum: dat van de mens die graag zeer dicht bij de Natuur leeft. Zoals dat gaat kunnen goede romans, kunstwerken, het begrip aanzienlijk helpen vergroten.

Bewijsmateriaal, dat heet in het Engels “Positieve Evidentie”. Tussendoor deel ik graag even deze informatie van de geniale journalistieke beeldverhaalmaker Joe Sacco: twee van de 264 pagina’s in het unieke boek “Terug aan het land”, dat momenteel nog in de originele versie én in onze moedertaal te vinden is in de boekhandel (en weldra in de bibliotheken, zoals dat gaat). Hier komen de Canadese Dene stammen persoonlijk en met respect en openheid aan het woord. De tekeningen geven krachtig en op prachtige manier een en ander weer.

Wie meer wil vernemen over de manier van leven van jagersmensen vandaag, in onze uiterst verstedelijkte en van technologie, lawaai en uitwasemingen verzadigde wereld, kan vooreerst terecht op de site jachtinfo.be, verzorgd door Kristof Vandewoestijne. Of op deze van de Hubertus Vereniging Vlaanderen.

Nog meer verhelderend voor de innerlijke wereld van de jager-wildbeheerder en de betreffende vakkundig vorm gegeven passie, is wellicht de nieuwste roman “Trofee” van journaliste, schrijfster en reiziger Gaea Schoeters. Nu te koop.

Persoonlijk heb ik op vraag van de schrijfster met deskundige expertise bijgedragen aan het verhaal. Zowel wat de ziel en het hart van de jager betreft, die bijna altijd een grote dierenliefhebber is, als wat de techniciteit van de gebruikte jachtwapens betreft. Die expertise had ik in de loop van vele jaren van lezen, denken en publiceren over jacht en gedurende enkele jaren jachtpraktijk en avonturen tussen de grote inheemse wilde zoogdieren vergaard.

__________

 

 

17 december ’20

 

 

Wie-de-Blanke-school-overleefde-kon-lezen.-Dan-leren-jagen

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!