De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De VS snijden voedseltoevoer voor de Venezolaanse bevolking af

De VS snijden voedseltoevoer voor de Venezolaanse bevolking af

zaterdag 10 augustus 2019 16:33
Spread the love

Op 5 augustus tekende de regering van de VS een uitvoerende order tegen de regering van Nicolás Maduro die de totale blokkade van alle Venezolaanse activa en handelsrelaties met andere naties van de wereld in het buitenland blokkeert om op die manier de economie van Venezuela te wurgen en zo een omverwerping van de huidige regering te provoceren. Een schip met 25000 ton sojameel voor de aanmaak van voedsel bestemd voor Venezuela werd daarbij op 7 augustus op bevel van de VS aan de ketting gelegd in de haven van Panama. De Venezolaanse uitvoerende vicepresident Delcy Rodríguez wist te melden dat het verzekeringsbedrijf van de vracht verhinderd werd om de goederen af te leveren in de haven van Venezuela. Zij betoogde met klem, en terecht, dat deze actie een geweldpleging betekent tegen de mensenrechten van de hele Venezolaanse bevolking door het recht op voeding te verhinderen. Delcy Rodríguez drong er bij de VN op aan om deze nieuwe agressie van de president van de VS tegen de Venezolaanse bevolking tegen te houden.

Individuen, maar geen volk treffen

De Europese Unie verwierp alvast de nieuwe sancties van de VS vanwege de gevolgen voor het volk van Venezuela.

‘Onze positie is genoegzaam bekend en bestaat erin dat wij ons verzetten tegen de extraterritoriale toepassing van eenzijdige maatregelen,’ verklaarde de woordvoerder van de Europese Commissie Carlos Martin Ruiz de Gordejuela.

Hij voegde eraan toe dat de Europese Unie duidelijk maakt dat de Amerikaanse blokkades geenszins de economische situatie van de bevolking van Venezuela mogen beschadigen en dat de achtentwintig lidstaten van de Europese Unie bezig zijn de laatste maatregelen van Trump tegen de Venezolaanse bevolking en de gevolgen daarvan te analyseren. Anderzijds wist hij nog te melde dat, afhankelijk van de vooruitgang van de dialogen tussen de Venezolaanse regering en de oppositie, de Europese Unie bijkomende individuele restricties tegen verschillende Venezolanen zou kunnen toepassen, maar altijd zodanig dat de bevolking van Venezuela niet kan benadeeld worden.

Ten slotte verzekerde hij dat de Europese Unie en de internationale contactgroep, die samengesteld is door Europese en Latijns-Amerikaanse landen, doorgaat met pogingen te ondernemen om een oplossing te vinden voor de crisis die Venezuela doormaakt.

En wil dit nu juist een heikel punt te meer zijn. Want op 8 en 9 augustus zou de opgeschorte dialoog in Barbados opnieuw opgestart worden. Maar Jorge Rodríguez, de Venezolaanse Minister van Communicatie, Toerisme en Cultuur meldde dat de regering niet op de afspraak  zal aanschuiven, ondanks het feit dat de vertegenwoordiging van de oppositie reeds in het Caraïbisch eiland aanwezig is. Die beslissing kwam er inderdaad als reactie op de Amerikaanse blokkade van de voedseltoevoer voor de bevolking van het land. Overigens de blokkade van economische, commerciële en financiële activiteiten betekent in feite ook de onmogelijkheid om medicamenten in te voeren en internationale leningen af te betalen.

China is ‘not amused’

John Bolton, de Raadgever van de Nationale Veiligheid van het Witte Huis, had het lef om zelfs Peking en Moskou over te halen om samen met andere landen in de wereld geen handel meer te drijven met de regering va Nicolás Maduro, nadat president Donald Trump orders gaf om alle activa van de regering van Venezuela in de VS te bevriezen en transacties met de Venezolaanse regering te verbieden.

Hua Chunying, de woordvoerster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van China reageerde in een publiek communiqué op internet op de verklaringen van Boltón dat die maatregelen ‘een gratuite inmenging zijn in de interne zaken van Venezuela.’

China roept de VS op om ‘het volk van Venezuela zijn eigen toekomst te laten beslissen en meteen te stoppen met alsmaar op gelijk welk moment andere landen te bestoken. ‘

Als besluit hoeft hierbij geen kanttekening gemaakt te worden. Of de huidige Venezolaanse regering al dan niet wettelijk aan de macht is doet niets af aan het feit dat de VS administratie nog maar eens zijn ware gelaat toont. Van de hoge toren de verdediging van de mensenrechten uitbazuinen en andere landen hierbij regelmatig de mantel uit te vegen. maar tegelijkertijd, zoals in dit geval, de voedseltoevoer voor een volk dat acuut kampt met schaarste blokkeren, zegt alles over de morele waarde van de Amerikaanse boodschap. De VS komt dit keer zelfs niet af met hun stokpaardje, ‘collateral damage.’ Hier gaat het  bewust om mensen uit te hongeren.

Venezuela-O.ROMERO SPANJE

'Wij geloven niet dat het volk van de VS een mandaat verleend heeft aan zijn regeringen om andere naties te bestoken en binnen te vallen.'

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!