De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

de vrouw waarover je beter zweeg!

de vrouw waarover je beter zweeg!

donderdag 6 april 2017 20:47
Spread the love

Ze is nu bijna een jaar geleden overleden maar blijft tot mijn verbeelding spreken; de vrouw waarover je beter zweeg (tenminste in de milieus waarin ik opgroeide), zij had (vond ik) een mooi uiterlijk en wat vooral tot mijn verbeelding sprak was dat zij gedurende haar werkzame politieke leven meestal (of ja, toch dikwijls) blauw haar had. ‘K heb het hier over Margot Feist (17 april ’27 – 6 mei 2016), natuurlijk, de vrouw van partijleider en feitelijke staatshoofd Erich Honecker (was zo ongeveer de machtigste man van de DDR sinds ’71 tot ’89) en gedurende 26 jaren (van dacht ik ’63 tot ’89, de bronnen verschillen, als regelmatig gebeurt) minister van Jeugd; bekijk dit groot, a.u.b; ‘t ging over jeugdzaken en alles wat daarbij hoorde in haar land.

Erich Honecker was begin jaren ’50 reeds getrouwd met Edith Baumann toen hij Margot Feist op ontmoetingen van de “Freie Deutsche Jugend” leerde kennen, hij was toen voorzitter van de “Freie Deutsche Jugend” en scheidde van Edith, vermoedelijk onder grote druk van de toenmalige partijoversten en vooral van toenmalig partijleider en staatshoofd Walter Ulbrich nadat hij met Margot een kindje verwachtte dat eind ’52 werd geboren; hun dochter Sonja, die later met een Chileen; Leo Yanez Betancourt trouwde en in Chili ging wonen en vooral bléééf wonen, waardoor de Honeckers later na hun  odisees, na de val van de Muur in ’89 en het feitelijke einde van de DDR (een spannende ‘avonturen – roman’ om te lezen, opgevolgd door de boulevardpers), in Chili terecht konden, mede ook dankzij ‘t feit dat de DDR verschillende vluchtelingen uit Chili opving na de coupneming door ‘t Pinochet – regime!

Ik weet nog altijd niet goed wat ik over Margot Honecker moet denken, al zijn er bv. wel boeken geschreven over haar en met haar ( vooral in ‘t Duits), maar hiervan heb ik er nog geen een gekocht, verder ben ik benieuwd naar hoe de geschiedenis over haar zal oordelen!

Zij gold als een communiste van ‘t Sovjet – gedacht en was daarin een ‘hardlinerin’, tot ‘t laatste van haar leven is zij dat gebleven. Deze vrouw kwam in westerse media weinig aan bod (nuja, tenzij de Duitse dan) doch wanneer er eens aandacht aan haar besteed werd kwam die nooit positief uit!

Verder had zij tijdens haar actieve politieke carrière wel regelmatige contacten in de toenmalige westerse wereld. En haar kleren, schminck en parfum bleken geen typische DDR – kleren, schminck en parfum te zijn maar waren allen westers.

Wat mij wél opvalt is dat ‘t ‘t geroemde Finse onderwijssysteem (dat de Finnen heden ten dage willen herzien en dus (deels) veranderen) blijkbaar volledig op ‘t onderwijssysteem door haar in 1965 geïnitieerd, geschoeid is! Dat heeft zij dan blijkbaar wel voor elkaar gekregen!

Margot Honecker stierf dus op 6 mei 2016 bij haar dochter en kleinzoon in Santiago de Chile en werd 89 jaar oud.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!