De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De voordelen van een lockdown

maandag 23 maart 2020 22:01
Spread the love

De wereldwijde lockdown door het nieuwe coronavirus, COVID-19 heeft een grotere indruk dan we dachten.

Deze lockdown kan meer levens redden door vermindering van uitstoot dan  het virus zelf zei François Gemenne, directeur van The Hugo Observatory, die de interacties tussen veranderingen in het milieu, menselijke migratie, en politiek bestudeert.

 

Vreemd genoeg is deze lockdown wat voor COVID-19 patiënten een hel is, een opluchting voor miljoenen andere, als voorbeeld neemt Gemenne Frankrijk waar jaarlijks 48.000 mensen sterven als gevolg van luchtverontreiniging, in China zijn dat zelfs om en bij het miljoen mensen, en de kosten lopen op. In België gaat het om 8.000 gevallen jaarlijks.
Wetenschappers schatten het dodental in de Verenigde Staten als gevolg van luchtverontreiniging op meer dan 100.000 per jaar, en de Wereldgezondheidsorganisatie schat het wereldwijde dodental op 7 miljoen.

Vermindering van luchtverontreiniging kan dus veel meer levens redden dan het coronavirus. Zelf zonder lockdown (waarbij schattingen lopen van 1 miljoen tot 5 miljoen doden wereldwijd) zegt Gemenne in het tv programma france24.

In China alleen al zouden 77.000 levens gered zijn door de lockdown en het terugdringen van vervuiling.

‘Dit zijn behoorlijk fascinerende tijden. Wat me het meest verbaast, is dat de maatregelen die we willen nemen om dit coronavirus het hoofd te bieden, veel strenger zijn dan de maatregelen die we zouden nemen om klimaatverandering of luchtverontreiniging het hoofd te bieden, ‘zei Gemenne.

‘Ik denk dat dit iets is wat we ons moeten afvragen: Waarom zijn we zoveel banger voor het coronavirus dan voor klimaatverandering, luchtverontreiniging of andere soorten bedreigingen. Wat is er zo bijzonder aan het coronavirus dat we er klaar voor zijn om de hele wereld daarom op slot te zetten? ‘

De gevestigde media die meestal afhangen van hun overheid kan de mensen samenbrengen of ze verdelen en dat is wat we nu zien, hoe de media overheerst door politieke inmenging de mensen stuurt. De wereld kan solidair zijn, Covid-19 heeft dat al lang bewezen. China, Rusland, Venezuela en Cuba, de landen die in het westen als boosdoener gezien worden door veel media, zijn de landen die Italië en ondertussen ook het Brexit land uit de nood helpen waar de EU faalt.

Laten we van dit moment ook gebruik maken om onze samenleving eens onder de loep te nemen en nadenken over het herontwerpen van de samenlevingen waarin oorlog, armoede, honger, schuld en onnodig menselijk lijden niet alleen gezien wordt als vermijdbaar maar als totaal onacceptabel.

Er zijn veel mensen en initiatieven die zich inzetten om betere samenleving te creëren, spijtig genoeg word dit niet overgenomen door de ‘gevestigde’ media. Zo heb je het venus project in Florida dat een grondstof gebaseerde economie wil opzetten of in België Unitatis.

Laat ons hopen dat deze crisis ons allemaal meer samenbrengt en alle samenlevingen er slimmer en vooral sterker uitkomen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!