De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Vlaamse doos van Pandora
Opinie - Steve Van Hessche

De Vlaamse doos van Pandora

maandag 28 augustus 2023 16:34
Spread the love

Mensen stemmen niet op extreemrechts omdat ze het ideologisch eens zijn, maar omdat ze boos zijn. Waarom zijn mensen boos? Ze voelen zich niet gehoord en/of geholpen. Dit is geen individueel en psychlogisch probleem, maar een collectief gevoel van wantrouwen en isolatie. De oorzaak is een maatschappelijk vangnet dat enkel nog een gigant zoals INEOS kan strikken.

Een sterke publieke dienstverlening is dus geen prioriteit voor de Vlaamse Regering en dat is nog zacht uitgedrukt. Een personeelstekort op een bedje van ellenlange wachtlijsten is dé Vlaamse specialiteit van het moment. Het verbaast niet dat een peperduur culinair centrum nodig was om te kunnen excelleren in de haute cuisine van de afbraakpolitiek. Vergeef me mijn cynisme.

Het personeelstekort bij De Lijn is een van de laatste recepten die ze uit hun grote chefhoed toveren. Dagelijks rekenen mensen op het openbaar vervoer. Kinderen en jongeren moeten naar school of de opvang. Daar vinden ze met geluk een overwerkte leerkracht of begeleider in een klas of crèche. Bijkomend is de eerstelijn van jeugdwerk en jeugdhulp dermate uitgehold dat ze zelfs zonder kluitje in het riet worden gestuurd. Het toenoemend pestgedrag en de toxische groepsdynamiek bij jongeren kan toch louter de schuld van de ouders zijn. Die ouders profiteren enkel van OCMW’s en andere diensten van steden en gemeenten, waar ook al geen kat te vinden is.

Enkele politieke partijen hebben zo een antwoord om dit allemaal recht te zetten, namelijk de zondebokstrategie met een ‘sterk’ uitgekiend narratief. Anekdotiek en storytelling regeert het publiek en politiek debat. Wie zijn de hoofdrolspelers? Huismoeders met een migratie-achtergrond, leefloners van het profitariaat, vluchtelingen en andere gelukzoekers, amokmakende dak- en thuislozen en krakers, sociaal frauderende huurders met een patatten-veldje in Turkije, etc … Het zijn slechts enkele stereotiepe en stigmatiserende beelden die politici schetsen om de hete aardappel door te schuiven. Extreemrechts verwelkomt deze Vlaamse doos van Pandora met open armen en trekt die volledig open.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!