De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De vallei bestaat maar ze heet Mondragon

De vallei bestaat maar ze heet Mondragon

woensdag 2 mei 2012 23:30
Spread the love

Dank u Lieve Pepermans om ons op deze reportage te wijzen. Ik had nog nooit van Mondragon gehoord. Het is een hoopgevende reportage voor mensen die niet in alles het rode gevaar zien en die niet alles zwart-wit of rood-blauw willen zien.
Is het een wonder zoals men beweerd? In wonderen geloof ik niet. Is het een gulden middenweg tussen communisme en neoliberalisme, ik denk het niet, de dromen van de onvoorwaardelijke vrije markt zijn er niet terug te vinden. Is het iets nieuws dan, neen het is een coöperatieve waar zelfs mijn grootmoeder het nog over had. Eén ding is zeker, de reportage bekijken is het minste wat je kan doen.
Misschien is dit wel de vallei waar een ondernemer, een bankier en een rechter bescheidenheid tonen en leren hoe je echt respect kan krijgen zonder het te willen afdwingen. Ayn Rand moet zich wel omdraaien in haar graf en Jo Libeer kan zijn rugzakje eindelijk in gebruik nemen en naar Baskenland trekken om er te leren.

bekijk de reportage op: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Mondragon.html

take down
the paywall
steun ons nu!