De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De tweede nachtmerrie van de PIIGS: olie
Transport, Olie, PIGS-landen, Afhankelijkheid, Import -

De tweede nachtmerrie van de PIIGS: olie

dinsdag 26 juli 2011 12:02
Spread the love

Europa’s meest met schulden overladen landen – Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje, kortweg de PIIGS- zijn ook de landen wiens economieën het meest afhankelijk zijn van de import van olie. Dat schrijft Maart Mariano Carpio, hoogleraar Energie aan de Universiteit van Barcelona, in de Spaanse krant El Pais (http://www.elpais.com/articulo/opinion/coste/adiccion/petroleo/elpepiopi/20110725elpepiopi_13/Tes ) .

‘Is het niet opmerkelijk dat deze landen ook de top van de lijst bevolken van de landen die het meest afhankelijk zijn van de olie-import?
Griekenland (58% van de verbruikte energie is afkomstig uit olie)
Ierland (55%)
Portugal (55%)
Spanje (48%)
Italië (46%)

Al deze landen noteren dus een pak boven het EU-gemiddelde van 37%. Daarbovenop moeten de PIIGS bijna al hun olie importeren. Rekening houdend met hun nieuwe financiële situatie, zit er voor deze landen weinig anders op dan hun transportsector te herstructureren, omdat die voor 95% afhankelijk is van oliederivaten.

Het energiedebat in Europa wordt al te vaak beperkt tot het elektriciteitsvraagstuk. Daarvoor bestaan al een reeks alternatieven, wat niet het geval is voor het grootschalige olieverbruik bij voertuigen. De link tussen brandstof en transport is de zwakste schakel in ons energiesysteem en waarschijnlijk zelfs de zwakste link in onze economie.’

Bron : El Pais / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!