De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

DE TRAGIEK VAN MARWANA IN IRAN

dinsdag 23 juli 2019 00:49
Spread the love

Marwana heette een Assyrisch dorpje in de provincie Urmia (Iran). Voor de Eerste Wereldoorlog woonden er circa 160 personen in Marwana.  Door de moorden en onderdrukkingen in 1933 vluchtten de dorpelingen naar Syrië. Later kwamen weer andere Assyriërs naar het dorp. Zo leefden in 1957 ongeveer 61 personen in Marwana. Door het geweld in de regio vetrokken in 1975 weer ongeveer tien gezinnen uit het dorp. Een deel hiervan keerde met steun van de overheid alsnog terug naar Marwana. In 1984 raakte Marwana weer haar oorspronkelijke bewoners voorgoed kwijt. Het is mij een raadsel wat nu met Marwana is gebeurd. Bestaat het dorp nog? Wonen er nog mensen in Marwana?

Wat wel geen raadsel is, is dat de grootste deel van de Assyriërs sinds de komst van Khomeini het voormalig Perzië hebben verlaten. De meesten wonen inmiddels in de Verenigde Staten en denken aan de mooie dagen onder het bewind van de sjah van Perzië. Onze Amerikaanse vrienden proberen met missiewerk het christendom in Iran te verspreiden. Tsja….is het niet makkelijker om de christenen die daar al eeuwen wonen te helpen? Het is maar een idee.

(Op deze foto is een Assyrische familie in Marwana te zien, die bezig is om boter te maken. Wanneer en door wie deze fabelachtige foto is gemaakt, is ook een raadsel. Let vooral ook op de prachtige klederdracht van de bewoners van Marwana).

Bron: Het is een geredigeerde versie van een publicatie van de Assyrische Vereniging in Diyarbakir.

marwana

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!