De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De toestand in de wereld volgens kolonel Douglas Macgregor

De toestand in de wereld volgens kolonel Douglas Macgregor

maandag 10 juli 2023 19:27
Spread the love

 

Rusland en het communisme zijn bijna automatisch de vijand. Dat zit ingebakken in onze cultuur. Kolonel Douglas Macgregor doorprikt de propaganda over het Oekraïneconflict en duidt de Amerikaanse druk op China.

Aan de vooravond van de NAVO-top in Vilnius van 11-12 juli, waar volgens de Belgisch vredesactivist, opiniemaker en woordvoerder van Vrede vzw Ludo De Brabander “de messen worden geslepen”, laten we de gewezen Amerikaanse kolonel Douglas Macgregor nog eens aan het woord. Dat hebben we al eerder gedaan, zie Hoe Moskou de NAVO in Oekraïne het nakijken geeft (2 en 3)Hoe Moskou de NAVO in Oekraïne het nakijken geeft (1)Opiniemakers over de Oekraïnecrisis en de realiteit over de hybride oorlog tegen Rusland(2), en De realiteit rond de oorlog in Oekraïne.

In de bovenstaande video geeft de kolonel een beknopt maar samenhangend en realistisch beeld van de stand van zaken rond de belangrijkste geopolitieke kwesties in de wereld van vandaag: het Oekraïneconflict en de Amerikaanse druk op China. Het relaas van de kolonel doorprikt op veel onderdelen de propaganda van de mainstream media, waaronder onze met belastinggeld gefinancierde openbare omroep.

Om de boodschap van Macgregor optimaal te kunnen volgen, kan men die laten ondertitelen en eventueel vertalen. Ga naar ‘instellingen’, activeer ‘ondertiteling’ en kies onder de knop ‘ondertiteling’ uw voorkeurstaal.

Al eerder vroegen we ons af wat mensen aanzet om zich te laten meeslepen met de propaganda. Waarom staan mensen vaak vijandig tegenover een non-conformistische lezing van de oorlog zoals verwoord in mijn opiniestukken op Geopolitiek in contextDe Wereld Morgen en elders. Waarom leveren zelfs hoogopgeleiden negatieve feedback, vaak in de vorm van verwijten als ‘Poetin-vriendje’ en ‘medeplichtig aan Poetins moorden’, niet-onderbouwde ad-hominem aanvallen.

We lieten psychologen zich uitspreken over de vraag waarom de Oekraïnecrisis zoveel emoties oproept. Mensen hebben een houvast nodig. Als ze zich maar houden aan de regels hoeven ze niet na te denken over hun gedrag of overtuigingen. Komen ze in aanraking met andere culturen, dan gaat hun basis wankelen. Zo’n aanraking stelt hun geloof in de westerse democratie, in hun cultuur, in hun christelijk geloof, in vraag. Dat plaatst hen voor een moeilijke denkoefening. Het feit dat Rusland en het communisme bijna automatisch de vijand is, zit ingebakken in hun cultuur. Vanuit de basisbehoefte om zich veilig te voelen, ontstaat ook een wij-zij-gevoel. Wij zijn de tuin, zij de jungle, naar Europees buitenlands beleid-chef Josep Borrell.

Hopelijk zet het verhaal van kolonel Macgregor, dat wij grosso modo ondersteunen, lezers aan hun beeld over de problematiek nog eens te heroverwegen. In een volwassen democratie zijn vrije media en onbevooroordeelde informatie onmisbaar.

Dit artikel verscheen eerder vandaag op Geopolitiek in context.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!