De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

de tak afzagen waar je op zit

de tak afzagen waar je op zit

vrijdag 9 september 2011 09:54
Spread the love

In je eigen voet schieten … We hebben heel wat vergelijkingen, gezegdes, die wijzen op het zichzelf benadelen door dom handelen.

Onlangs zag ik nog een mooi voorbeeld.

Ieder jaar is er in Knokke een cartoonfestival, met daarna de uitgave van een boekje met de ingezonden cartoons. In de uitgave van 2008 tekent Pavel Constantin van Roemenië een aantal mannen die stelselmatig het bootje waarin ze varen verzagen en opstoken om zich warm te houden. Het is niet moeilijk om de grotere vergelijking te zien. Anderzijds is het ook naturalistisch, want je kunt je best voorstellen dat als deze mensen hun boot niet tot brandhout maken ze waarschijnlijk zullen omkomen van de kou. Ik wil niet geloven dat het grotere verhaal daarom ook naturalistisch moet zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!