De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De stand van zaken, eind mei ‘20

zaterdag 23 mei 2020 16:05
Spread the love

In een tijd van een kleinere versoepeling hier en een wat grotere versoepeling daar, moet er af en toe de vraag gesteld worden van wat is de stand van zaken op dit moment. Eén van de eerste vragen die boven kan komen borrelen, is bijvoorbeeld, kan het land de tweede golf aan, als die gaat komen. Er zijn nu alle wetenschappers die aangeven dat de tweede golf van het SARS-C0V-2 virus in het najaar gaat komen en dat die nog erger zal zijn dan degene die we nu al hebben gehad. 

 

Stand op dit moment
Men kan kijken naar de officiële artikelen en berichten, zoals ze bijna dagelijks aangeboden worden om de stand van dit moment te kunnen begrijpen. Echter u kan ook gewoon wat artikelkoppen of zinnen uit een aantal artikelen bekijken. Als u dat laatste zou doen, dan kan u mogelijk de volgende items zijn tegengekomen:

    • Meer dan 5 miljoen Coronavirus infecties wereldwijd geregistreerd (site ‘Asharq Al-awsat English’)
    • Toch Corona, ondanks mondkapje van Auping en Afpro? (Trouw)
    • Vijf lessen over de eerste Coronagolf  (Volkskrant) 

 

 

En zo zijn er nog wel wat meer artikelen te vinden en wat vooral opvalt, is dat de verschillende wetenschappers – lees m.n. virologen en adviseurs van de regering – niet op één lijn zitten. Daarnaast het feit dat de vaste adviseurs nogal eens een keer van mening wisselen – in de wetenschap heet dat ‘meegaan met nieuwe ontwikkelingen’ of heel vaak ‘voortschrijdend inzicht’ -.
En dan mag je als gemiddelde politicus in de Tweede kamer, die voor het volk op zou moeten komen, toch wel vraagtekens bij het huidige beleid zetten. Eigenlijk zouden de burgers de regering op het matje moeten kunnen roepen – overal ter wereld – om de vragen die er leven onder de bevolking, te moeten beantwoorden en om de verschillen tussen de vele landen uit te leggen. Want dat is eigenlijk het toppunt van de ellende geweest bij deze pandemie. 

 

China
De (social) media en de regeringsleiders (in het openbaar) hebben steeds aangegeven dat de infectie is begonnen op de natte vismarkt in China, in Wuhan. Echter aangezien de pandemie voortduurt en de vragen van de bevolking steeds minder direct beantwoord worden, worden er ook steeds meer vragen gesteld bij de start van de pandemie. 

 

Mocht het echter wel zo zijn, dat de crisis veroorzaakt door het SARS-CoV-2 in Wuhan is begonnen op die precieze markt, dan zou het toch verstandig zijn geweest dat de afgenomen monsters van de eerste patiënten, rond gestuurd zouden zijn naar gerenommeerde laboratoria in de wereld, zodat men de gegevens kon verifiëren. Als dat nog niet gebeurd is, dan zou het slim zijn om dit alsnog te doen. 

 

Maar wat blijkt nu? Op de site van Al Jazeera (Arabische versie van 19 mei) staat een artikel van Dr Osama Abu Al-Rab waarin staat beschreven dat de Chinese overheid cq wetenschappers de eerste afgenomen monsters van het SARS-CoV-2 virus hebben vernietigd, zogenaamd omdat men de ziekte te gevaarlijk vond en dat deze niet te behandelen was. Het schijnt zo te zijn geweest dat de Chinese regering op 3 januari het bevel heeft uitgevaardigd om ‘nieuwe Coronavirus monsters uit een aantal niet-gekwalificeerde faciliteiten te verwijderen’. Liu Dengfeng, een ambtenaar bij de afdeling Wetenschap en Onderwijs van het National Health Committee of China, gaf aan, dat deze maatregel werd ingesteld om dergelijke zeer besmettelijke ziekten aan te pakken ” … om het risico te vermijden dat de biologische veiligheid in het laboratorium in gevaar gebracht kon worden en secundaire rampen veroorzaakt door onbekende pathogenen te voorkomen … ” 

 

In andere laboratoria werd ontdekt dat het virus “ … dodelijke bloedstolsels veroorzaakt bij elke patiënt die werd getest met behulp van hightech computertomografie, wanneer zijn toestand ernstig was … “ Bij deze ernstig zieke patiënten schenen “ … bloedstollingsmedicijnen de levens van “Covid 19” -viruspatiënten kunnen helpen redden … “
Waar hebben we dat in de Nederlandse artikelen ooit gelezen?  

 

Coronavirus
Als men de wetenschappers terug in de geschiedenis volgt, dan kan men op een bepaald moment ontdekken dat het eerste Coronavirus in de jaren 30 is ontdekt, toen werd aangetoond dat een acute luchtweginfectie bij gedomesticeerde kippen werd veroorzaakt door het Infectieuze Bronchitis Virus (IBV).


Het eerste humane Coronavirus werd in de jaren 60 ontdekt. Halverwege de 20e eeuw waren de technieken in de medische wetenschap zo ver om sommige virussen te kunnen isoleren, maar vele stammen werden niet geïsoleerd. Bij vijfendertig procent van mensen met verkoudheid – en dus mogelijk een virus – kon de wetenschap niets vinden. Daar kwam een eind aan toen Dorothy Hamre in 1965 weefselculturen van studenten met verkoudheid ging onderzoeken en ze een nieuw soort virus ontdekte, dat later bekend werd als 229E.  

Ondertussen had men in andere laboratoria een andere virusstam ontdekt, nl B814. Enkele jaren kwam daar ook de volgende stam bij, de OC43 en zo ging het verder, en later kwamen daar de meer bekende virusstammen bij, zoals SARS-CoV 1 (2003), NL63 (Nederland, 2004), HKU1 (Hong Kong, 2005), MERS-CoV (2012) en nu dus SARS-CoV 2 (China, 2019).  

 

Opvallend is te noemen, dat ze allemaal één ding gemeen hebben, en dat zijn de vleermuizen. Volgens het artikel “The Secret History of the First Coronavirus” van de Site Forbes, lijken alle bekende Coronavirussen die mensen infecteren, afkomstig te zijn van vleermuizen. “ … De virussen verspreiden zich dan meestal naar een ander dier – wereldwijde ‘natte markten’ en openlucht kraampjes zijn hiervoor perfecte broedplaatsen voor verschillende soorten – voordat ze uiteindelijk bij de mens terechtkomen. Met OC43 bijvoorbeeld, werd het door vee aan de mens overgedragen en circuleert het mogelijk sinds de 18e eeuw. Terwijl MERS-CoV daarentegen van kamelen werd overgedragen op de mens. Tussenpersonen bij dieren worden vermoed voor de andere menselijke coronavirussen, waaronder SARS-CoV-2 … “ 

 

Elke dag komt er weer een stukje van de ‘Corona-legpuzzel’ onder het licht te liggen van de  internationale wetenschappers en daarna dus bij de (social) media, echter deze puzzel is nog lang niet gelegd. Met name de puzzel van waar het SARS-CoV-2 virus vandaan is gekomen, is een belangrijke vraag. Afkomstig van de vleermuis, dat is ondertussen wel duidelijk geworden, echter het virus stapt niet over van de vleermuis op de mens, dus moet er een tussengastheer zijn. En daarover gaan de verschillende verhalen weer de ronde, zoals een slang of een civetkat. De wetenschappers zijn druk, maar het eind van het verhaal is nog niet bereikt. 

 

U bent dus gewaarschuwd, er kan nog meer nieuws komen. 

 

© KhamakarPress / 23.05.2020 

Corona virus structuur

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!