De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De saga van de tribale controleposten in Zuid-Dakota

zaterdag 16 mei 2020 16:15
Spread the love

PIERRE, Zuid Dakota, VS – De saga van de tribale controleposten in Zuid-Dakota gaat door, drie dagen na het verstrijken van de door de gouverneur van Zuid-Dakota, Kristi Noem, opgelegde termijn.

Op dinsdag ontving de voorzitter van de Cheyenne River Sioux stam, Harold Frazier een brief van Noem met een 3-puntenplan om de controleposten te verwijderen of te laten functioneren op een manier “die de soevereiniteit van de stammen, de federale wet en de staat ook respecteert”.

Het eerste punt vraagt om de verwijdering van alle controleposten op VS en staatssnelwegen. Het tweede punt stelt de stam in staat om controleposten te houden op de wegen van stammen en van het Bureau of Indian Affairs. Het derde punt vereist dat de controleposten toegang verlenen aan noodhulpdiensten, voedselleveringen, energie en medische benodigdheden, en toegang tot privé-eigendom binnen het reservaat.

Frazier reageerde dinsdag niet formeel op het voorstel van de Noem, maar vertelde Native News Online “het wordt steeds belachelijker”.

Hij zei dat hij woensdag een verklaring zou afleggen.

De brief van Noem Dinsdag is in scherp contrast met haar houding afgelopen vrijdag, toen ze Frazier en Oglala Sioux Tribe President Julian Bear Runner een brief stuurde die eiste dat ze 19 controleposten op de Cheyenne River en Pine Ridge reservaten zouden sluiten, omdat anders juridische stappen zouden worden genomen als ze niet binnen 48 uur zouden worden verwijderd. Die termijn is zondag afgelopen.

Noem zei dat er dinsdag nog geen juridische stappen zijn ondernomen.

Beide stammen hebben vastgehouden aan hun argument dat ze het soevereine recht hebben om hun eigen wetten te bepalen.  Beide stammen zijn vastbesloten om de controleposten te handhaven als middel om de verspreiding van het dodelijke coronavirus op hun stamland te beperken.

Noem ziet de controleposten als een risico voor de verspreiding van het virus, zonder enig bewijs of redenering.

“De interactie van de stammen met reizigers bij de controleposten is onwettig en kan het risico op verspreiding van het virus in het reservaat zelfs vergroten”, schreef Noem.

Terwijl beide stammen afgelopen vrijdag brieven van Noem ontvingen, was Frazier’s stam de enige die een brief met een voorstel van Noem ontving.

Intussen heeft de Oglala Sioux-stam een noodafsluiting op het Pine Ridge Reservaat uitgevaardigd tot het middaguur van vandaag, nadat gisteren de eerste twee positieve gevallen van Covid-19 onder de leden van de stam werden vastgesteld.

 

Met het aantal COVID-19 gevallen dat nog steeds toeneemt op de Navajo Natie, zal het grootste reservaat van het land onder een 57 uur durende lockdown staan dit weekend.  Alle bedrijven, inclusief kruidenierswinkels, zullen gesloten blijven.

Het 57 uur durende lockdown van de Navajo Natie vereist dat alle bewoners thuis blijven, behalve de essentiële werknemers, de eerste hulpverleners en de gezondheidswerkers. Essentiële bedrijven, waaronder winkels, tankstations, restaurants, drive-thru-voedselbedrijven, hooiverkopers en andere verkopers, moeten alle activiteiten tijdens de lockdown staken.

“Blijf thuis en blijf veilig! Mensen vragen zich af wanneer er een vaccin voor COVID-19 zal zijn, maar we hebben er al een en dat is thuisblijven en het oefenen van sociale afstand om de verspreiding van het virus te voorkomen. Het is ontmoedigend om veel mensen over de weg te zien reizen en naar de grenssteden te zien gaan, maar er is ook een meerderheid van de mensen die naar de gezondheidsdeskundigen luisteren en zoveel mogelijk thuis blijven. Laten we denken aan onze ouderen en degenen met onderliggende aandoeningen voordat we ergens heen gaan”, zei Navajo Nation President Jonathan Nez op vrijdag.

In het weekend kunnen Navajo-bewoners hun huis alleen verlaten als er sprake is van veiligheid, gezondheid of medische noodgevallen. Het Health Operations Command Center spoort iedereen aan die denkt dat ze tekenen en symptomen van COVID-19 kunnen hebben, om onmiddellijk contact op te nemen met hun medische zorgverlener.

Op vrijdag meldde het Navajo Department of Health in samenwerking met het Navajo Epidemiology Center en de Navajo Area Indian Health Service 108 nieuwe gevallen van COVID-19 voor de Navajo Nation, wat het totaal aantal gevallen op 3.740 brengt.

Het totale aantal sterfgevallen blijft op 127 zoals eerder gemeld.

Vertaald en gepubliceerd met schriftelijke toestemming van Levi Rickert;<levi@nativenewsonline.net>

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!