De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Ronde Van Vlaanderen gelust

De Ronde Van Vlaanderen gelust

maandag 7 april 2014 13:11
Spread the love

Het voorjaar komt eraan en de wielerhoogdagen staan weer op de kalender. De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken- Luik passeren in amper 15 kalenderdagen de revue. Wielrennen nog meer dan voetbal ,denk ik  , de volkssport bij uitstek.

Bij de laatste Ronde had ik een dubbel gevoel. Het hertekende parcours zorgde voor meer spankracht en sensatie dat zeker, maar de commerciële belangen nemen als maar grotere vormen aan zodat het koersverloop zelf bijzaak zou kunnen worden.

Men laat 200 renners de start nemen , gezien het bochtige en hobbelige parcours onverantwoord. Uiteraard moeten er zoveel mogelijk ploegen aan de start komen want de merknaam op de televisie zien verschijnen is een noodzakelijkheid. Met de chrono in de hand meten de marketingmanagers de waarde van hun investering. Een vroege aanval is voor een sponsor een zegen, uren in beeld is een godsgeschenk, terwijl de commentator zich uitslooft om iets zinnigs te zeggen.

Door het parcours in lussen te doen rijden kan men op de moeilijkste stukken VIP-tenten neerpoten. In deze tenten worden de VIP’s uitgenodigd om naar de koers te” kijken “ ik leg de nadruk op kijken want het gaat meestal niet om wielerminnende supporters maar om zakenmensen die op deze manier zaken kunnen doen. Uit een verslag dat ik kon lezen blijkt zelfs dat heel wat VIP’s zelfs niet buiten komen als de koers passeert, ze zien het beter vanop een groot scherm. De gewone echte supporter heeft uiteraard geen toegang tot die tenten, de ingang wordt door security goed beveiligd.

De gewone man staat te supporteren met in de ene hand een frietzak en in de andere een blikje cola of een biertje, niet vermoedend dat die VIP-kosten die er achter zijn rug in de tent gemaakt worden onrechtstreeks via belastingsaftrekken op zijn rekening terecht komen.

Of hoe dat men van een leuke sport misbruik maakt om nog meer geld te verdienen. Ben eens benieuwd of men Parijs Roubaix ook in lussen gaat rijden.

take down
the paywall
steun ons nu!