De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Pottekaashoeve

De Pottekaashoeve

dinsdag 11 juni 2013 23:34
Spread the love

Gisteren was ik voor de laatste keer op de Pottekaashoeve. De gebouwen blijven, maar al de rest verhuist naar Kloosterzande in Zeeuws- Vlaanderen. Hiermee stopt tien jaar aangename samenwerking.

Mijn bedrijf had in 2003 een ernstige uitbreiding ondergaan. Ik had veel meer voeder dan dieren. Ik zocht afzet en kwam bij Diana en Chris van de Pottekaashoeve terecht. Ik leverde een baal luzerne en nog een paar balen en… En daar bleef het niet bij. Na een tijdje produceerde ik al het wintervoeder voor de schapen! En het ging verder. Na een tijdje deden de schaapjes van de Pottekaashoeve bij mij de nabegrazing van de hooiweides.

Op de Pottekaashoeve werd er vlees van de Natlandhoeve verkocht en de lammeren van de Pottekaashoeve werden tot vleespakketten verwerkt door de Natlandhoeve voor de klanten van de Pottekaashoeve. En nog was het niet gedaan. Ik mocht gebruik maken van de landrover en trailer van De Pottekaashoeve om mijn dieren naar het slachthuis te brengen. Af en toe hadden we een korte bespreking en voor de rest draaide alles vanzelf.

We hadden geen vennootschap, geen structuur, zelfs geen contract. Er waren enkel mondelinge afspraken, maar woordbreuk stond niet in ons woordenboek. Kringlopen zijn voor de biolandbouw erg belangrijk. Enkel op die manier is het mogelijk om een agro- ecologisch systeem uit te bouwen.

Op een gemengd bedrijf lukken de kringlopen vrij goed, maar er zijn ook veel gespecialiseerde bedrijven. Voor die bedrijven is het voordelig zijn om in clusters samen te werken zoals de Pottekaashoeve en de Natlandhoeve. De proeftuin voor de biologische teelt wilde samenwerking promoten en gebruikte onze bedrijven als voorbeeld. Ik maakte een fotopresentatie van de samenwerking. Deze presentatie werd op meerdere plaatsen in Vlaanderen vertoond.

Bij onze collega’s viel de samenwerking zo in de smaak dat dit mij in 2008 de bio- award opleverde. Samenwerken had heel wat voordelen. Maar tussen dit geheel bleek nog een heel boeiend voordeel verscholen te gaan. Diana en Chris beschikken over een zeer ruime levenswijsheid. Heel regelmatig werd ik tijdens onze gesprekken aan het denken gezet. Hoe meer ik hen leerde kennen, hoe meer ik hen als klankbord ging gebruiken. Misschien dat ik dat nog het meeste ga missen. Diana en Chris, tot in Kloosterzande!ghh

take down
the paywall
steun ons nu!