De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Portretwinkel / 13 maart 2014

De Portretwinkel / 13 maart 2014

donderdag 13 maart 2014 23:30
Spread the love

Donderdagmiddag, omstreeks half twee. 53m³, Schermersstraat 31. De zon schijnt buiten, maar de straat verstopt zich in de schaduw van de rijhuizen. Twee portretten staan in witte lijnen getekend op het venster van 53m³. Meerdere hangen ingekaderd binnenin de tentoonstellingsruimte zelf. Sacha Eckes brengt de ruimte in gereedheid voor de nocturne van de galerijen vanavond, meteen ook de finissage van haar tentoonstelling. Ze legt een laatste hand aan twee exemplaren die hun plaats krijgen in de hoek van de ruimte.

Bijzondere naam, Eckes, merk ik op. De naam blijkt afkomstig uit het Duits (‘hoeken’), al is haar vader Amerikaans van oorsprong. Flauwe toespelingen op haar naam met betrekking tot fotokaders en de hoeken van de ruimte schieten me door het hoofd. Wijselijk slik ik mijn woorden in en inspecteer ik de ingekleurde werken tegen de muur.

De portretten zijn innemend door hun eenvoudige, directe en speelse karakter. Ik geloof dat haar cartooneske ingreep de afgebeelde persoon ertoe kan aanzetten zichzelf opnieuw te verbeelden. Je kan je perfect voorstellen hoe de bijgetekende duiveltjes, ventjes en vrouwtjes de geportretteerden een imaginaire wereld in de oren aan het fluisteren zijn.

Nagenoeg alle inkleuringen zijn van de eerste keer gelukt, al is er eentje bij waarbij ze toch opnieuw is begonnen, omdat die niet zo simpel was. De reden waarom precies vraag ik niet. Compositorisch, veronderstel ik dan, of een kwestie van kleurgebruik. Aan de andere wand prijkt onder meer haar zelfportret, een portret van haar moeder en één van haar ex-lief.

Eckes stelt voor mijn portret erbij te tekenen op het vensterraam. Voorbijgangers passeren en kijken raar op terwijl ik buiten tegen het raam sta te staren. In de ruimte tekent Eckes mijn gelaatstrekken en schoudercontouren af met witte viltstift. Suske wordt hierbij althans tijdelijk vereeuwigd en is Sarah Eckes zeer dankbaar voor zijn eerste getekende portret op 29-jarige leeftijd.

De werken blijven nog een week hangen, tot 21 maart.

53m³ is een nieuwe ruimte die door kunstenaars Karolien Chromiak, Liesje De Laet en Dennis Ramaekers wordt gerund. http://liiim3.tumblr.com/

take down
the paywall
steun ons nu!