De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De politiek is bang voor kritiek

De politiek is bang voor kritiek

zaterdag 4 juni 2011 21:02
Spread the love

-Martijn Vanbuel is student Sociaal Cultureel Werk. En in deze blog gaat hij elke dag zijn bevindingen geven over wat er allemaal in de wereld aan de hand is. Deze onderwerpen gaan van groot tot klein, van ludiek tot belangrijk, …

Wat zegt onze meneer Tobback toch allemaal. Realiseert hij niet dat de jeugd van vandaag mondiger is geworden? Eventje recapituleren. Meneer Tobback beschuldigt de jeugd ervan om lui en lak te zijn en de betekenis van welvaart niet te weten. Raar, want er zijn nog nooit zoveel jongeren op straat gekomen om hun gemeenschappelijke stem te laten horen.

Hij vraagt zich ook af wat de jeugd eigenlijk wilt. Ik denk ongeveer hetzelfde als toen hij jong was. Leven in een vredevolle wereld waar men mag opkomen voor zijn mening, waar ze zich geen zorgen moeten in maken. Kortom een goed en vrolijk bestaan.

En de jeugd van nu begint stilaan zich te realiseren dat dit blijkbaar niet meer kan. Ze zullen langer moeten gaan werken, ze zullen de lasten van de ouderen op hun dunne en tedere schouders moeten nemen. Ze moeten meer presteren op zakelijk gebied, maar ook in het leven. Om nog maar te zwijgen van de niet zo vredevolle wereld ! Denk maar aan rasicme, oorlogen enzovoort.

Maar nu dat meneer Tobback zelf oud (en mss ook al wijs) is, zet hij de jeugd een hak door ze te bekritiseren. Heeft hij zelf dan niet door dat hij ook jong is geweest en waarschijnlijk ook in een of andere betoging heeft mee gedaan? Dat zijn ouders ook weleens dachten van ‘amai, onze klenne is toch ook ma een lui kind’?

Weet je wat volgens mij de grootste schrik van meneer Tobback en consorten is. Volgens mij hebben ze bang dat de jeugd niet meer achter zijn politieke partij staat (kijk maar naar de kiesuitslag) en dat ze meer en meer stemmen gaan verliezen. En zeker nu dat meneer Tobback dit over de jeugd heeft gezegd. Ze verliezen hun macht aan de jongeren en aan andere partijen, en ooooh dat is zo erg. Maar goed dat de jeugd van vroeger alles heeft laten begaan en dat de jeugd van nu, alles moet oplossen.

Als laatste heb ik een citaat voor meneer Tobback namelijk “De jeugd is dat gedeelte van de samenleving dat nog geen tijd gehad heeft om zijn ongelijk te bewijzen. (Cees Buddingh’)

Martijn Vanbuel

take down
the paywall
steun ons nu!