Op 22 oktober werd de eerste ronde gewonnen door Massa (Unión por la Patria) hij kreeg 37% van de stemmen, terwijl Milei (La Libertad Avanza) op gelijke score blijft als tijdens Las Paso, nl 30%. Had Massa 40% behaald dan had hij president geweest. Bullrich(JXC) kwam uit op 24%. Bullrich zei dat ze niet ging oproepen om voor Massa te stemmen.
Bullrich is nog meer naar rechts opgeschoven dan vroeger toen ze in de regering Macri zat. Wat duidelijk is dat er een vacuüm is gekomen in het centrum, waar Massa zich comfortabel in kan nestelen. Dit wil ook zeggen dat dit het einde is van La Grieta – of de kloof tussen JXC en Unión por la Patria. Het ziet ernaar uit dat de politiek in Argentinië zich vanaf nu tussen extreem-rechts en centrum zal afspelen.
Massa kreeg dit voor elkaar door geld van het IMF te gebruiken om in verschillende sectoren van de samenleving de inflatie te vergoeden. Op één jaar tijd steeg de inflatie met 140%, en na Las Paso steeg het met 30%; waardoor er acute nood ontstond. Door het correcte beleid van Massa kon hij weer op vertrouwen rekenen van de bevolking. Het is natuurlijk wel zo dat Massa deze lening kon krijgen vanwege de borgstelling van China en Qatar.
Toch moeten we vaststellen dat Milei een eenmanspartij is die ook geen financiële slagkracht heeft. Het is zo dat Massa en Milei samen in competitie staan voor de armen in Argentinië, Bullrich krijgt eerder stemmen van hoge middenklasse en de rijken. Waardoor het nog een spannende tweede ronde kan worden omwille van het feit dat beide partijen zullen moeten dingen naar de stem van de rijken.
Het ziet er naar uit dat Massa de kiezers van extreem-links erbij krijgt. Van de trokskistische Bergman en Schiaretti, Dat is in totaal negen procent. Dat is niet genoeg om aan de nodige 50% te halen. Het rampscenario leek ingeluid omwille van het feit dat de derde kandidaat in de uitslag Bullrich voor Milei koos die zich gematigder opstelde. Toch is het addertje onder het gras dat de tegenstand van Bullrich in Las Paso (of de interne voorverkiezing) Larreta zich neutraal opstelt.
Dat wil zeggen dat er kiezer van Laretta naar Massa zullen gaan. Dit zou Massa over de streep kunnen halen. Larreta is altijd een kandidaat geweest die zich dicht bij de sectoren van Peronisme begaf. Het is duidelijk dat hij een compromisfiguur is. Het is trouwens vreemd dat hij het niet van Bullrich heeft gehaald. De reden waarom er kiezers naar Massa gaan is omdat Massa geen echte Peronist is, maar een adept van Lavagna. Die zich tussen het Peronisme en Juntos por el Cambio begeven. Dit heet La Grieta.
Met het uiteenvallen van Juntos por el Cambio, bestaat La Grieta niet meer. Ook omdat Massa, meer een centrumkandidaat is geworden omdat JXC zo naar rechts is opgeschoven. Het lijkt dus matematisch zeker dat Massa de verkiezingen gaat winnen. Terwijl hij verantwoordelijk is voor 140% inflatie op één jaar tijd. In Argentinië moeten ze nu kiezen tussen verandering (Milei) of continuiteit (Massa). Dat maakt het allemaal heel verleidelijk.
Zolang er geen structurele oplossingen komen zal het een verkiezingsstrijd worden tussen continuiteit of verandering. Het ziet er naaruit dat JXC vast zit en de nieuwe spelers La Unión por la Patria worden en la Libertad Avanza. Natuurlijk de komende verkiezingen pas op 19 november en er kan dus nog veel gebeuren ondertussen. We weten niet welke campagne Milei nog wilt voeren.