De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De paarden deel 2

De paarden deel 2

vrijdag 1 maart 2013 23:57
Spread the love

‘t Is een moeilijke, voor mij en voor jullie. Ik ga ook nog tegen schenen stampen. Hou je maar vast. Ik beklaag het mij al dat ik heb laten uitschijnen dat er 2 delen zouden zijn. ik kan dus niet terug.

25 jaar geleden stond ik in de havens van Engeland verbaast te kijken naar de slogans “horskillers”. Vanuit GB werden paarden naar Nederland uitgevoerd, goed wetende dat die daar geslacht zouden worden. En dat kon niet, want het paard is je vriend en je vrienden eet je toch niet op. Tevens is een paard een edel dier met een hoofd en benen, weet je wel. De Indianen in Midden- Amerika daarentegen hadden er geen moeite mee om een mensenofferke te brengen. En ‘t zal iets met de grond zijn daar, want ook deze Amerikanen zagen het al groot en keken niet op een offerke.

Ondertussen zijn er hier steeds meer mensen die het voor zichzelf niet kunnen verantwoorden om dieren te doden en op te eten. Van waar komt zo iets? Wie heeft ons dat geweten geschopt? De fabeltjeskrant misschien? “Want dieren zijn precies als mensen, met dezelfde mensenwensen…jaja…” Planten zijn ook levende wezens hoor! Sommige, weleenswaar verdachte, bronnen wijzen er op dat de turgorspanning (sapstroom) bij kamerplanten stijgt als de eigenaar het huis binnen komt. Bijgevolg wordt bewezen dat planten over emoties beschikken…Niet om op te eten dus. (En vlinders eten hooi natuurlijk). Ik trek het in het belachelijke, maar wat mogen we ethisch gezien nog eten? Moeten we ons inwrijven met chlorofyl om dan in de zon te gaan liggen en onze eigen energie op te wekken? Ik stel het extreem voor, maar als je ver genoeg doordenkt is dat wel de consequentie. Mensen vergeten blijkbaar hun plaats in de voedselketen. Wij leven door andere levende wezens op te eten. Door de meest aaibare uit het lijstje te schrappen kunnen een aantal mensen ‘s nachts toch de slaap vatten, maar eigenlijk is dat hypocriet. In welk opzicht is een vis minder dier dan een paard?

En dan is er nu een campagne om tijdens de vasten geen vlees te eten. Met de paardenvleesaffaire die mensen weer over hun eten laat nadenken is dat een succes, althans op facebook, want hoe sterk de daden zijn is niet geweten.

En dan komen we stilaan bij de climax. Onlangs was Ethicus Freddy Mortier op Radio 1 bij Peters en partners. En ook daar ging het over de paarden en het vlees en dan werd de vraag gesteld of het wel ethisch verantwoord is om zoveel vlees te eten. En zoals het bij het programma past werd er iemand gebeld. Piet Vantemsche, en wat hij daar van vond. Ik heb Meneer Vantemsche leren kennen als een ontmijner en ook nu draaide hij zo dat het ‘scherp’ er vanaf ging. Maar plots, geheel onverwacht legde hij zijn eigen bom. Het vlees is maar een klein stukje van het verhaal. Onze ecologische voetafdruk is in het algemeen veel te groot. Wij kunnen maar zo rijk leven omdat de andere helft van de wereld zo arm is. Boem.

En laat ik nu wat verder keuteren.

-Geen vlees eten is greenwashing. We moeten dus niet zagen over grote bedrijven die hun zieltje wit wassen, wij zijn niet beter. Wie wil de helft van zijn comfort afstaan aan de mensen in het Zuiden, wie wil de helft van zijn huis afstaan? Zijn centrale verwarming, zijn airco, zijn auto’s, zijn vakanties, zijn (en daar zijn ze weer) paard  dat voor de hobby op goede landbouwgrond loopt te grazen?

-Dieren doden is ethisch niet te accepteren. Maar onze manier van leven doodt mensen aan de andere kant van de wereld en dat is moord!

En wat milderen.

Mensen zijn erg verschillend. Er zijn mensen die best wat vlees eten en anderen die best geen vlees eten. Voor de meeste mensen is minder vlees eten een gezonde actie, maar nog veel gezonder zou het zijn om minder suikers te eten, ook al is dat een stuk moeilijker.

take down
the paywall
steun ons nu!