De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De oorlog tegen homo- en transfobie is nog niet uitgevochten

maandag 18 mei 2020 17:50
Spread the love

De tijd vliegt en inmiddels zijn we aangekomen in een woelig 2020. Woelig op verschillende vlakken en dat had niemand uiteraard kunnen denken. Mei is pride month en daarom wil ik dit in de kijker zetten. Wij, de LGBTQ-gemeenschap en eigenlijk iedereen, wij vieren dit en we willen hiermee de aandacht heel eventjes op ons vestigen. We willen laten zien dat de oorlog tegen homofobie en transfobie nog altijd niet uitgevochten is. 

 

Het is allereerst enorm belangrijk om onze voorgangers te bedanken, we zouden hier nu niet staan als we hun steun en hulp niet hadden. Maar toch zie of merk ik de laatste tijd een trend, namelijk dat meer en meer er  ergens een regenboogvlag opgeplakt wordt als middel van reclame, louter en alleen om de verkoopcijfers een boost te geven. Eerlijk? Dat steekt, niet alleen bij mij maar waarschijnlijk ook bij vele anderen. Het is het gebaar dat telt uiteraard, maar intenties ten minste evenveel en dat mogen we nooit vergeten.

 

Daarnaast stoort me het ook mateloos dat er vrij veel discriminatie in de gemeenschap zelf is. We zien dat aan de hand van bijvoorbeeld televisieprogramma’s waarin de desbetreffende LGBTQ-persoon als voorbeeldfunctie wordt genomen, maar er dan toch in slaagt een uitspraak te doen die kant noch wal raakt en daarmee eigenlijk het heteronormatieve patroon dat onze maatschappij zo graag ziet, bevestigt. Denk maar aan een homoseksuele man die zegt “goh nee, ik heb het niet zo voor van die types die make-up dragen en zich alternatief kleden, geef mij maar nen echte vent”. Het is inderdaad zo dat iedereen voorkeuren heeft, maar het verschil tussen voorkeuren hebben en een discrimineren is toch wel duidelijk, hoop ik zo. Is het dan zo moeilijk om mensen te aanvaarden zoals ze zijn zonder belachelijke opmerkingen erover te maken? Want voor mij lijkt het alsof je toch precies een beetje verborgen schaamte hebt. Zeer triest dat dit dan op tv wordt uitgezonden en dat er wellicht mensen zullen zijn die denken dat dit oké is. Een positief voorbeeld is iets waaraan we meer hebben.

 

Om af te sluiten wil ik toch graag het hebben over bepaalde politieke partijen die poneren dat LGBTQ-rechten, “verworven rechten” zijn. En inderdaad, ze zijn er en we hebben die moeten krijgen. Maar daarmee negeert u, of wie dan ook die dit zegt, dat het mensenrechten zijn en dat hier niets te verwerven aan valt, ze moesten er al zijn. Geef ons de ruimte om nog meer juridische én sociale gelijkwaardigheid te bekomen. Toon ons dan dat u zogezegd om holebirechten geeft in plaats van electorale catchphrases te verzinnen.

 

Bedankt aan iedereen die elke dag tegen homofobie en transfobie strijdt, bedankt. Het vergt veel energie, tijd, bloed zweet en tranen. Het is het waard.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!