De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De oorlog met China wordt goed voorbereid: Talisman Sabre 2023.

De oorlog met China wordt goed voorbereid: Talisman Sabre 2023.

vrijdag 21 juli 2023 10:26
Spread the love

Australië als militair oefenterrein  (Australian Defense)

 

Nog tot 4 augustus loopt in Australië de militaire oefening Talisman Sabre 2023, een tweejaarlijks evenement. Het verstevigt de militaire samenwerking tussen de VS en Australië (dat ook al meevocht in Afghanistan en in Irak), maar niet alleen dat. Verdere deelnemers zijn o.a. Canada, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Indonesië, Papua-Nieuw Guinea, de eilandstaten Fiji en Tonga, en ook Zuid-Korea en Japan.  Een breed, internationaal front dat China moet afschrikken en tegelijk een mogelijke en voorspelde oorlog moet voorbereiden.

 

Japan doet bijzonder goed zijn best. Officieel is het Japanse leger er alleen maar voor defensie, maar inmiddels wordt wel bewust aanvalscapaciteit nagestreefd. Er moet op vijandig territorium kunnen worden toegeslagen!

 

Japan heeft zijn militair budget opgekrikt en nu is dat het derde grootste van de wereld. De bewapening wordt ook steeds geavanceerder. Het land heeft een schipafweerraket ontwikkeld met een reikwijdte van 200 km. Als Japan die zou stationeren op zijn eiland Yonaguni, op zo’n honderd kilometer afstand van Taiwan, dan zijn de wateren rond Taiwan onder schot en kan de raket ingezet worden als er een gewapend conflict ontstaat tussen China en Taiwan. Bovendien is Japan van plan het wapen nog te verbeteren, namelijk tot een reikwijdte van 900 en daarna zelfs 1500 kilometer. Daarmee kan de Chinese kust onder schot worden gehouden. Op Yonaguni zijn er overigens ook al Amerikaanse luchtafweerraketten van het type Patriot.

 

Parallel met de militaire oefeningen wordt de samenwerking binnen het militair-industrieel complex versterkt. Het succesvolle Duitse bedrijf Rheinmetall, dat al met Oekraïne samenwerkt voor de productie van wapens, heeft in 2018 een miljardencontract afgesloten met Australië voor de productie van het pantservoertuig op wielen “Boxer”. Het wordt in Australië gebouwd en voor het Australische leger aangekocht, maar er zullen ook een honderdtal van die tuigen aan Duitsland geleverd worden. De Boxer wordt nu voor het eerst ingezet tijdens de oefeningen van Talisman Sabre 2023. Ondertussen probeert Rheinmetall een contract binnen te halen voor het bouwen van een tank, de “Lynx”, in concurrentie met de “Redback” van het Zuid-Koreaanse bedrijf Hanwha. (1)

 

De oefeningen van Talisman Sabre 2023 omvatten luchtgevechten, landoperaties, landingen vanuit zee met amfibievoertuigen en operaties op zee. Een idee van de landoperaties geeft dit promotiefilmpje op youtube, waar de illustratie boven dit stukje aan ontleend is:

https://www.youtube.com/watch?v=9FrniKShiDA

 

(1) https://www.dewereldmorgen.be/community/de-oorlog-in-oekraine-een-zegen-voor-de-wapenindustrie/

     https://www.dewereldmorgen.be/community/wordt-oekraine-een-van-de-machtigste-militaire-industrieen-van-de-wereld/

 

Bronnen: German Foreign Policy, 20/7/23;7/3/23 etc.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!